"Els catalans votarem aquest 1 d'octubre, i quan el Govern de Catalunya compleixi amb el mandat democràtic no estarà sol. Estarem al seu costat." Amb aquest manifest llegit per l'exentrenador del Barça, Pep Guardiola, les tres entitats sobiranistes, l'ANC, Òmnium i l'AMI, i milers de persones congregades davant les columnes de Puig i Cadafalch i sota un sol implacable han volgut garantir al Govern el suport per tirar endavant el referèndum. Però també han volgut fer una crida al món. "Demanem a la comunitat internacional que ens ajudi", ha reclamat Guardiola en català, castellà i anglès.

"Apel·lem a tots els demòcrates d'Europa i del món a fer-nos costat en la defensa dels drets avui amenaçats a Catalunya, com el dret a la llibertat d'expressió política i el dret a vot", han dit les entitats sobiranistes en un missatge directe a la comunitat internacional en boca d'un dels catalans amb més projecció al món.

Junqueras Guardiola Puigdemont mani referendum - Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

No hi ha prou presons

L'escenari, sota les quatre columnes i mirant cap al Palau Nacional amb la plaça i les escalinates plenes de gom a gom, donava l'esquena a milers de persones que s'anaven concentrant a l'avinguda Maria Cristina. Unes 40.000 persones, segons els organitzadors. D'això es tractava. Les entitats han volgut fer una demostració de força per advertir l'Estat que "no hi ha prou presons per tancar la voluntat democràtica de tot un poble", i així ho han subratllat els responsables de les entitats en les intervencions des de l'escenari.

També en el manifest. Era el primer gran acte després de l'anunci de data i pregunta de divendres i es tractava de projectar la imatge de suport al Govern, present a l'acte amb el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, al capdavant, així com els diputats de JxSí i la CUP, amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. "Ara que la veu de la democràcia vol ser segrestada, més que mai acudirem a les urnes i defensarem amb totes les forces la democràcia i els nostres representants. Hi estem compromesos. No fallarem!", assegurava el manifest sota el títol "L'única resposta possible: votar".​

Persecució de l'Estat

El text que ha llegit Guardiola s'obria fent un repàs de totes les gestions infructuoses que han tirat endavant el Govern i el Parlament per fer possible el referèndum. "Els catalans avui som víctimes d'un Estat que ha posat en marxa una persecució política impròpia d'una democràcia del segle XXI", advertia.

Ha recordat els envits contra la sanitat pública catalana i la immersió, però també la judicialització amb la qual "avui l'Estat espanyol persegueix fins i tot el debat polític". "Aquest escàndol polític només es capgira amb més democràcia", ha llegit Guardiola, que ha tancat la intervenció amb un "Visca Catalunya, estimats!", rubricat amb crits d'independència dels presents.

mani sergi alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

L'acte, que ha començat amb la interpretació de Jo vinc d'un silenci de Raimon i Venim del Nord, venim del Sud de Lluís Llach a càrrec de Cesk Freixas, ha comptat amb la intervenció de representants de tota mena d'àmbits: cultural, econòmic, social, empresarial, sindical... Tots ells han volgut expressar el suport al referèndum i mostrar amb la seva participació la pluralitat i transversalitat d'aquesta reivindicació. Des de l'alcalde d'Igualada, Marc Castells (PDeCAT), -"suspenem la militància dels nostres partits per militar només per Catalunya", ha proclamat- fins a l'històric militant del PSUC, Jordi Borja, -"ens confrontarem amb decisió contra un Estat pervers i pervertit", ha assegurat mentre carregava l'urna dalt de l'escenari-. Amb ells, han intervingut l'editor i i també històric del PSUC Xavier Folch -que ha recitat Espriu: "ara direu, ens mantindrem fidels per sempre més al servei d'aques poble"- i la historiadora i vídua de Manolo Vázquez Moltalbán, Anna Sallés.

L'intens sol del migdia, davant del qual la gent es protegia com podia, no ha fet decaure els crits d'"independència" i "votarem" amb què els presents han corejat totes i cadascuna de les intervencions.

"Els electes no fallarem"

Han tancat els parlaments els representants de les tres entitats. Neus Lloveras, en nom de l'AMI ha garantit el suport dels ajuntaments catalans en aquelles responsabilitats que els siguin requerides. "Els càrrecs electes tampoc no fallarem", ha assegurat l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, que ha afirmat que l'Assemblea d'electes està a punt per activar-se quan calgui. "No ens faran enrere ni tempestes ni temporals", ha conclòs.

"Nosaltres som els demòcrates"

"Nosaltres som els demòcrates, nosaltres actuem en legítima defensa, els del sí i els del no. Som un sol poble", ha proclamat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. "A Catalunya mai més hi haurà unes eleccions autonòmiques", ha proclamat, i ha acabat amb un missatge en castellà a l'Estat espanyol: "No teniu prou presons per segrestar la voluntat democràtica del poble de Catalunya".

Missatge a Colau

En nom de l'ACN, Jordi Sànchez ha agraït al Govern que hagi tirat endavant el referèndum i ha insistit: "No ens heu fallat. No us fallarem". "Aquest estiu, si cal, si us hem de cridar, no falleu, fem costat al nostre Govern", ha reclamat, recordant que JxSí ha instat els seus diputats a no marxar lluny de vacances. Sànchez ha enviat un missatge directe a Barcelona, Ada Colau i als comuns, advertint que "cap demòcrata, ningú que cregui en la democràcia, podrà deixar de posar les urnes". "No deixarem que cap element que pugui generar inseguretat tiri endavant", ha afirmat i ha afegit que la votació es farà amb totes les garanties i que hi haurà urnes arreu.

Els concentrats han homenatjat els càrrecs electes amb causes obertes a la justícia amb crits de "no esteu sols", mentre Sànchez insistia també en la idea expressada prèviament que "no hi ha prou presons per tancar tot un país". "Per dignitat, votarem", ha conclòs. A les primeres files, observaven l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i els exconsellers Irene Rigau i Francesc Homs.

L'acte s'ha tancat amb crits de "votarem!" i amb el recordatori que aquest dilluns serà Joan Josep Nuet qui haurà de presentar-se davant del TSJC per haver permès una votació sobre el referèndum. Els cantaires dels principals cors i orfeons de Catalunya han interpretat El cant de la Senyera.