El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, defensa que l'aeroport del Prat s'ha d'ampliar perquè Barcelona necessita vols intercontinentals. En una entrevista a Cope Catalunya, Guardiola ha dit que s'ha d'allargar la pista curta de l'aeroport cap a La Ricarda i ha afegit que l'impacte ambiental "s'ha de compensar". "Això vol dir que La Ricarda, que és una llacuna artificial, es pot replicar", ha defensat per després assenyalar que entre l'aeroport i la zona logística de la Zona Franca hi ha molt terreny sense cultivar. Pel que fa als pressupostos de la Generalitat per al 2023, Guardiola ha demanat als partits "alçada de mires" davant uns comptes "expansius". "Hem de deixar de reflexionar tant i passar a l'acció", ha afirmat en relació amb l'aeroport del Prat. I és que, segons Guardiola, s'estan "perdent oportunitats de negoci i vindrà un estiu molt calent".

Preguntat per la manifestació independentista coincidint amb la cimera hispano-francesa de dijous a Barcelona, Guardiola ha expressat el seu desig que "tots transcorri amb normalitat" i ha avisat que "no seria bo donar una imatge que Catalunya és hostil al fet que Barcelona ocupi un lloc a la geopolítica europea".

En relació amb els pressupostos que el Govern està negociant amb el PSC, el president del Cercle ha defensat que els comptes "suposen una gran oportunitat per recuperar el terreny perdut amb la pandèmia". "En números sembla que l'acord està molt avançat i que les diferències se centren en temes extrapressupostaris", ha dit.

Precisament, l'ampliació de l'aeroport del Prat, el Hard Rock i el Quart Cinturó entre Sabadell i Terrassa són els principals esculls que encallen l'acord entre el Govern i els socialistes.

Illa celebra el pas de Maragall

En aquesta mateixa línia, la de desencallar els pressupostos, també hi ha hagut tímides notícies aquest dissabte. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha celebrat "l'obertura" del candidat d'ERC per Barcelona, Ernest Maragall, pel que fa al futur de l'aeroport del Prat. Però s'ha mostrat molt prudent i ha dit que li agradaria que això ho diguessin "portaveus autoritats del Govern". "No seria la primera vegada que hi ha veus discrepants dins d'ERC", ha afegit en una atenció als periodistes des de Sant Cugat, de la que s'ha fet ressò l'ACN. Preguntat per quan es reunirà amb el president Aragonès per intentar desencallar un acord de pressupostos, Illa no ho ha volgut respondre "per discreció" i ha avisat que "no hi ha cap llindar de temps". "Si la nostra oferta és acceptada pel Govern, continuarem treballant. I si no, Aragonès pot buscar suports d'altres formacions", ha afegit.

En una entrevista que publica aquest dissabte La Vanguardia, Maragall ha afirmat que el Govern està a punt de "desbloquejar" el "futur" de l'aeroport del Prat en el marc dels pressupostos. L'alcaldable d'ERC a Barcelona ha afegit que ell no creu en l'ampliació, però admet que s'han de prendre decisions perquè hi hagi més vols intercontinentals.

Davant d'aquestes declaracions, Illa ha celebrat "amb prudència" el que podria ser, segons ha dit, un "canvi de posició o una obertura d'ERC" amb el tema de l'aeroport del Prat, juntament amb el Hard Rock i el Quart Cinturó entre Sabadell i Terrassa. En aquest sentit, Illa ha afirmat que si hi ha realment un canvi de posició dels republicans significarà que les propostes del PSC sobre el Prat "no estan tan allunyades".

Tot i així, Illa ha demanat un pronunciament sobre aquest tema des del Govern. "M'agradaria que això ho diguessin portaveus autoritzats del Govern. No seria la primera vegada que hi ha veus discrepants dins d'ERC", ha dit. Pel que fa a la posició dels socialistes, ha reiterat que és "imprescindible" treballar per l'ampliació de l'aeroport del Prat.

 

Imatge principal: president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola / ACN