El corrent crític d'ERC ha definit la cimera hispano-francesa que tindrà lloc a Barcelona el pròxim 19 de gener com "un insult al poble de Catalunya". El Col·lectiu Primer d'Octubre ha expressat a través d'una piulada el seu rebuig a la trobada que mantindran el president espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg gal, Emmanuel Macron, i en especial, al tractat d'Amistat i Cooperació Reforçada que previsiblement signaran els dos estats. Els crítics d'ERC han fet un paral·lelisme entre aquest acord i el Tractat dels Pirineus del s. XVII amb el qual es va cedir a França el Rosselló i la Cerdanya Nord. "Va ser amb una d'aquestes cimeres on al s. XVII van trencar Catalunya", han recordat els crítics d'ERC, que han defensat que "cal aprofitar aquesta cimera per recordar aquest espoli del nostre territori i reivindicar el retorn dels territoris de la Catalunya Nord denunciant el Tractat dels Pirineus per la seva il·legalitat en haver-se fet sense la intervenció de la Generalitat de Catalunya". 

Tuit collectiu primer octubre cimera hispanofrancesa
Tuit del Col·lectiu Primer d'Octubre en contra de la cimera hispano-francesa

El Col·lectiu Primer d'Octubre s'ha expressat, doncs, en la mateixa línia que ho va fer aquest divendres el president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha fet una crida a la mobilització el pròxim 19 de gener per fer front a la cimera. "Han treballat per desmobilitzar i trencar la unitat, que han estat dues grans eines per defensar Catalunya davant d’un Estat que ens discrimina i ens perjudica pel fet de ser catalans. El dia 19, unim-nos i mobilitzem-nos per defensar el país davant d'uns il·lusos enterradors", va piular el president. 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, encara no s'ha pronunciat en relació amb aquesta cimera i no hi ha, a hores d'ara, cap confirmació oficial per part de La Moncloa sobre si hi haurà una salutació per part d'Aragonès o l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a les dues delegacions. De fet, aquesta mateixa setmana, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va assegurar que no està prevista cap reunió de la taula de diàleg entre Sánchez i Aragonès aprofitant la reunió que el president del Govern espanyol mantindrà amb Macron. A més, va explicar que no té "cap detall de rellevància" sobre la cimera. 

Segona cimera hispano-francesa a Catalunya

Sánchez va anunciar el passat desembre, en el marc de la cimera euromediterrània a Alacant, que la pròxima reunió bilateral entre Espanya i França, la número 27, se celebraria el 19 de gener a Espanya, malgrat que llavors no va confirmar quina seria la ciutat. Posteriorment, es va donar a conèixer que Barcelona seria la seu d'aquesta cimera, que es va celebrar per últim cop a la ciutat francesa de Montauban el març del 2021. Aquesta serà la segona vegada que la reunió entre els presidents espanyols i francès es celebra a Catalunya, amb el precedent del novembre del 2006, en què el llavors president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es va reunir amb el seu homòleg francès, Jacques Chirac, a la ciutat de Girona

En la cimera, a més de signar l'acord d'amistat, els dos executius tractaran diversos assumptes, com ara el H2MED, el projecte d'interconnexió energètica verda que mitjançant un corredor submarí enllaçarà Barcelona amb Marsella. L'objectiu del corredor és que pugui transportar el 10% de l'hidrogen verd consumit a Europa el 2030, tot i que en una primera fase de transició també transportarà gas. Sánchez també podrà exposar les seves prioritats de la presidència de la UE que Espanya exercirà en el segon semestre del 2023.