La declaració dels agents de la Guàrdia Civil en el judici al major Josep Lluís Trapero, Teresa Laplana, Pere Soler i César Puig han representat avui un déjà-vu. Com ja va passar al judici del Tribunal Suprem s'han tornat a sentir relats d'inacció dels Mossos d'Esquadra durant l'1-O i la col·laboració amb la ciutadania per garantir la celebració del referèndum.

L'intendent D19921C de Lleida no ha tingut cap problema a assegurar que els Mossos estaven organitzats en xats de Whatsapp amb alcaldes i ciutadans i que això permetia omplir de gent els punts de votació on es dirigien els antiavalots de la policia espanyola per tancar els centres. L'exemple que ha posat és d'Alcarràs i ha assenyalat directament el cap de sala regional dels Mossos. El cas es va acabar arxivant, però com que la magistrada el va admetre com a prova, el fiscal ha centrat tot el seu interrogatori en els presumptes seguiments dels Mossos a la Guàrdia Civil.

A preguntes de la fiscalia, ha dit que van tenir col·laboració "zero" dels Mossos, tot i que esperaven fer els dispositius conjunts.

"La idea era fer accions ràpides i evitar el conflicte", ha dit el tinent, que ha explicat que entre l'interval de detectar punts de votació amb poca gent fins que hi arribaven, ja hi havia una multitud. "Després hem vist que hi havia xats de ciutadans on hi havia alcaldes i mossos", ha remarcat només començar la seva declaració per situar el relat. També ha fet la seva particular interpretació d'un dels correus on es donen ordres i assegura que els Mossos ja tenien decidit des del 30 de setembre que no utilitzarien la força. Però el mail no diu res d'això. 

 

Un cop més, Olga Tubau, l'advocada del major, ha posat a lloc el testimoni. Admet que no hi va haver cap comunicació amb Barcelona i, per tant, el seu relat no afecta el major Josep Lluís Trapero. 

El cas de Lleida, arxivat, ha centrat les declaracions dels testimonis. El Guàrdia Civil amb TIP C17150G ha destacat que els Mossos volien tenir un "control ferri" de tot l'operatiu i de totes les incidències a l'hora de fer els atestats, que estaven en mans de la unitat d'Informació. 

 

I en mig de l'interrogatori del fiscal i amb l'argument que "estan cansats", de cop, s'ha acabat la sessió d'avui.