La Guàrdia Civil torna a engegar la seva investigació sobre el referèndum fora del procés judicial. La policia ha citat a declarar per a la setmana que ve funcionaris del Departament d'Exteriors, segons ha pogut saber El Nacional.

És exactament la mateixa estratègia que va fer el mes de juliol quan va citar el secretari general de Presidència, Quim Nin, i el director general d'Atenció Ciutadana, Jordi Graells, com a testimonis. Aquelles declaracions, segons assegurava la Guàrdia Civil, s'emmarcaven dins la investigació del jutge d'Instrucció 13, però el mateix magistrat desmentia que les hagués ordenat ell.

Durant dos dies la Guàrdia Civil va estar interrogant diversos alts càrrecs, a alguns dels quals els va donar per imputats, tot i no tenir competències per fer-ho. Va ser el cas del director general de Comunicació del Govern, Jaume Clotet​.

Ara, la Guàrdia Civil, que actua de policia judicial en aquesta investigació, continua endavant amb la causa general en què s'ha convertit el cas que sorgeix a partir de la querella contra Santiago Vidal, i va més enllà. 

A partir de les escoltes telefòniques i dels informes que es van fer, i que conté el sumari, on diferents membres del Govern avaluaven la possibilitat de com garantir el vot dels catalans a l'estranger, ara s'ha citat diversos funcionaris i tècnics del Departament d'Exteriors, suposadament, perquè expliquin si van veure moviments i quins, per facilitar el vot exterior en el referèndum de l'1 d'octubre. 

La Guàrdia Civil investiga novament el referèndum sense control judicial i extraprocessalment. Només necessita la conformitat del jutge per fer els interrogatoris, però si es tracta de la mateixa estratègia d'aquest estiu, estaríem davant uns nous interrogatoris que no ha ordenat el jutge i que estan fora de la instrucció. 

No seria la primera vegada que la policia fa uns interrogatoris que el jutge no ha ordenat. De fet, la Guàrdia Civil ha treballat en diferents operacions relacionades amb el referèndum actuant d'ofici i com a policia judicial, tal com ha deixat veure el sumari que ha servit per aportar proves contra els diferents investigats, ja no només d'aquesta causa, sinó també de les causes que hi ha a l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem. De fet, l'informe que acusa de sedició Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, surt d'aquest sumari. O l'agenda Moleskine de Josep Ma Jové i l'informe Enfocats.

Les declaracions dels nous testimonis es faran a la caserna de la Guàrdia Civil a Travessera de Gràcia, dimarts i dimecres que ve, i estan fora de control també de les defenses de la vintena d'imputats en el cas, ja que només poden estar presents en els tràmits judicials que els comunica el jutge.

Aquests nous interrogatoris coincideixen amb l'avanç de la instrucció del jutge del 13, Juan Antonio Ramírez Sunyer, que el dia dos de febrer ha citat diversos testimonis a declarar i el dia 9 interrogarà a diversos investigats entre els que hi ha l'excap de gabinet de la Conselleria de Governació Jordi Cabrafiga, que es va integrar en el nucli dur de la campanya de JuntsxCat per al 21-D, i el director d'Estratègia i Innovació del Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació (CTTI), Valentí Arroyo, pel seu paper en l'1-O.