El jutge d'instrucció número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha citat com a investigats l'excap de gabinet de la Conselleria de Governació Jordi Cabrafiga, que es va integrar en el nucli dur de la campanya de JuntsxCat per al 21-D, i el director d'Estratègia i Innovació del Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació (CTTI), Valentí Arroyo, pel seu paper en l'1-O.

En una providència, a la qual ha tingut accés Efe, el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que investiga el Govern pels preparatius de l'1-O, ha citat per al pròxim 9 de febrer com a imputats a Cabrafiga i Arroyo.

Cabrafiga, que va ser el responsable de supervisar el projecte del web referèndum.cat, apareix en el sumari del cas obert pel magistrat sobre l'1-O, en el qual hi ha una vintena de persones imputades, entre elles diversos ex-alts càrrecs del Govern, ja que va intervenir en un xat en què participaven diversos responsables dels preparatius del referèndum declarat il·legal, en el qual s'observen els esforços per mantenir vives les pàgines web per a la votació.

El passat 8 de setembre, Cabrafiga, que era cap de gabinet de la Conselleria de Governació —dirigida llavors per Meritxell Borràs—, va demanar a l'informàtic de la Conselleria d'Economia Joan Manuel Gómez que li enviessin a partir de llavors missatges a un telèfon "net, amb SIM nova i sense rastrejar".

De la seva banda, Arroyo ha estat director director d'Estratègia i Innovació del Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació (CTTI), una empresa pública de la Generalitat en la qual s'integren tots els serveis informàtics i de telecomunicacions de l'administració catalana, a la qual la justícia va ordenar bloquejar temporalment les seves funcions de consulta de dades abans de l'1-O perquè no poguessin ser traslladats a una altra aplicació per ser usades durant el referèndum.

Primer any de les investigacions

La citació és per al 9 de febrer a la Ciutat de la Justícia i coincideix amb el primer any de les investigacions. Ramírez Sunyer va admetre la querella a tràmit que va posar en marxa tota aquesta causa general, el 9 de febrer del 2017.

Després d'un any d'investigacions encara no han ni declarat els imputats. Els tres primers que figuren en la denúncia que presenta un particular contra les declaracions de l'exsenador d'ERC Santiago Vidal són el mateix Vidal, Carles Viver i Pi-Sunyer i Josep Lluís Salvadó. 

A l'estiu, la Guàrdia Civil pren declaració a diversos càrrecs i treballadors de la Generalitat com a testimonis a la caserna de Travessera de Gràcia. I el 20 de setembre hi ha el punt àlgid de la investigació policial: l'operació Anubis. Els escorcolls i les detencions acaben amb el nucli dur que estava preparant el referèndum i requisant bona part del material de la votació de l'1 d'octubre. 

Bona part del material que es requisa serveix per instruir la causa contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart acusats de sedició i empresonats per l'Audiència Nacional, i ara per aportar proves en la investigació que està fent el Suprem dels membres del Govern i la Mesa del Parlament. 

Des del mes d'abril fins a la tardor, el jutge va prorrogant el secret de les actuacions. No és fins al 25 d'octubre que s'aixeca el secret de sumari i just l'endemà, amb el que han pogut veure els advocats, la qualifiquen de "causa general" contra tot el procés independentista.

Però la instrucció sobre Santi Vidal, que és la que dona origen a aquesta investigació, no avança. Les citacions dels testimonis que estan fent aquests dies són l'únic pas que ha fet el jutge del 13 centrat en la seva investigació.