El cas Volhov és una mina d'informació extravagant. No tant per les presumptes relacions o contactes que s'hi descriuen, sinó per com relaciona el jutge Joaquín Aguirre cada una de les trobades o relacions dels que implica amb el procés independentista i la presumpta corrupció.

En la interlocutòria d'Oriol Soler, fa grans esforços per relacionar tota l'operació de Rússia i els 10.000 soldats per la independència amb les relacions entre Soler i Julian Assange, el fundador de Wikileaks. Un simple tuit d'aquest darrer, fins i tot, provoca que el jutge estableixi una línia directa entre Soler i Tsunami Democràtic.

El tàndem Soler i Assange, segons el jutge, fa quadrar tota la trama: "Independentment de si les queixes diplomàtiques haguessin estat prou fundades sobre la participació de Rússia en les campanyes a favor de la causa secessionista a Catalunya, la realitat és que les relacions d'Oriol Soler i Assange així com la participació de certs mitjans de comunicació russos cobren sentit en atenció als propis plantejaments de la Generalitat d'internacionalitzar el conflicte, obtenint el suport de tercers països disposats a reconèixer Catalunya com a país en cas que s'arribés a declarar la independència".

Juntament amb David Madí i Xavier Vendrell, Soler és considerat un dels artífexs de Tsunami Democràtic.

 

Tsunami i el Barça

L'única prova evident que el jutge té per creure que Oriol Soler és un dels ideòlegs de Tsunami Democràtic és una conversa en clau que té amb Xavier Vendrell on parlen de "xutar" i del Barça.

"La gent teva que hagi d'anar a xutar que vagi a tal punt, que s'identifiqui amb tal nom i se li ha de formar i llavors ha dit (Poeta Foix): D'acord, hi aniran 8 persones", recull la interlocutòria, que descriu diversos noms en clau. Un d'ells "Poeta Foix", de qui Soler en desconeix la identitat però pregunta si és Jordi Basté: "Oriol Soler li va preguntar que si Poeta Foix és el pare "pare" de Basté, i Vendrell respon que el pare Basté és el cap de tots...".

En la interlocutòria hi apareix també Jaume Roures. El citen com a productor per a tirar endavant projectes. Però no queda vinculat a res.

Soler, via per finançar el procés

Per la Guàrdia Civil i el jutge, Soler també representa una via d'escapament de diners públics de la Generalitat per finançar el procés. Segons la investigació, els fons que rebia com a subvenció per a les seves empreses editorials s'invertien en el referèndum de l'1-O i després en campanyes o mobilitzacions com Tsunami.

"Havent-se consultat les bases de dades de contractes públics i subvencions de la Generalitat, es llança el resultat que en el període entre 2016 i 2020 van ser percebuts per empreses vinculades a Oriol Soler al voltant de 3 milions d'euros, derivats de contractes públics i subvencions segons consulta realitzada en el registre públic de contractes i en el registre d'ajudes i subvencions de Catalunya (RAISC). Entre les societats beneficiàries es troben Editorial Alpha SL, Ara Llibres, SCCL, Som SCCL i Batabat, SCCL", diu la interlocutòria.

La investigació destaca que es feien a partir de contractes menors, estalviant així obrir els concursos a altres empreses del sector: "A través de fonts obertes es té coneixement que Oriol Soler percep, especialment per al diari Ara, importants fons públics [sic: Oriol Soler es va desvincular del diari Ara el 2012, fa vuit anys]. La majoria dels contractes no superen la quantia estipulada per realitzar un concurs públic, qüestió que és corroborada mitjançant l'anàlisi dels contractes subscrit per les entitats vinculades tant a l'Oriol Soler com a la seva parella Marina Llansana. Precisament, Marina Llansana figura a la documentació intervinguda a Jaume Cabaní en relació a Òmnium Cultural Rights Europe (OCRE)". Les adjudicacions de contractes o subvencions de la Generalitat són públiques i segueixen el marc legal corresponent.

La investigació no demostra, només especula, que els diners que rebia Soler no s'utilitzaven per a les finalitats per a les quals els demanava, sinó per finançar el procés.