Operació en marxa de la Guàrdia Civil contra empresaris que podrien haver finançat el procés. La policia ha detingut aquest dimecres a primera hora un grup d'empresaris que col·laborarien per desviar diners de fons públics a Bèlgica.

Segons informa el TSJC, es faran fins a 31 entrades i escorcolls en 8 partits judicials de tot Catalunya. Al marge dels delictes relacionats amb la corrupció, el tribunal apunta a un presumpte delicte de desordres públics. A diferència d'altres casos i macrooperacions policials contra el procés, però, aquest cop no s'imputen els fets al delicte de terrorisme, que és el que comportaria l'escalada del cas a l'Audiència Nacional.

Qui són els acusats en aquesta operació?

  • Josep Lluís Alay: director de l'oficina de Carles Puigdemont a Waterloo. Ha estat detingut aquest matí acusat de malversació. Ja ha estat deixat en llibertat amb càrrecs.

.entrevista josep lluis alay - Carles Palacio

Foto: Carles Palacio.

  • David Madí: excàrrec de Convergència i Unió. Va ser secretari de Comunicació amb Jordi Pujol i persona propera a Artur Mas. Madí ha estat arrestat a casa seva, a Sant Quirze del Vallès. 

David Madi Cendros

Foto: ACN

  • Xavier Vendrell: exdirigent d'ERC. Va ser conseller de Governació durant el tripartit amb Pasqual Maragall. També va ocupar la Secretaria d'Organització d'ERC entre 1996 i 2006.

xavier vendrell - erc

Foto: ERC

  • Oriol Soler: vinculat a ERC. Especialment, en l'àrea de comunicació. Soler ha estat arrestat en sortir a les 8 del matí del seu domicili d'Igualada per anar a treballar a Barcelona. Poc després, la seva dona, la periodista i excàrrec d'ERC Marina Llansana, ha sortit per portar el fill a escola i se l'ha trobat detingut. Una quinzena d'agents escorcollen el domicili familiar, mentre que uns altres estan fent el mateix a l'empresa de comunicació de Llansana

Oriol Soler ACN

Foto: ACN

  • Xavier Vinyals: president Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes i excònsol honorífic de Letònia. Va ser destituït el 2016 pel govern espanyol per ser independentista, i la seu de l'entitat esportiva també està sent escorcollada.

Xavier Vinyals - ACN

Imatge: ACN

  • Jordi Mir: Alcalde de Cabrera de Mar (PDeCAT).

Jordi mir ok - ajuntament cabrera de mar

Foto: Ajuntament de Cabrera de Mar.

  • Antonio Fuste i Roc Aguilera: socis de l'empresa Events, escorcollada, que organitza actes culturals i esportius, i que ja va ser escorcollada abans de l'1-O per si tenia paperetes i urnes.
  • Pilar Contreras: directora general de Centres Concertats i Centres Privats.
  • Marta Molina: propera a ERC. Vinculada al Penedès i professora d'institut al Baix Llobregat.
  • Jordi Sierra: interventor delegat del Departament de Presidència amb Carles Puigdemont.

La investigació està dirigida pel jutjat d'Instrucció 1 de Barcelona. Es tracta d'una peça secreta, de la que avui s'ha aixecat el secret de sumari, i que deriva de les diligencies prèvies 111/2016, referents al presumpte delicte de corrupció a la Diputació de Barcelona.