La Guàrdia Civil busca el que sigui, i com sigui, qualsevol cosa que li permeti relacionar empresaris catalans amb el finançament del procés.

Així és com, seguint el fil d'uns presumptes desviaments de fons públics entre la Diputació de Barcelona i la Plataforma Pro Seleccions Catalanes, ha destapat un suposat cas de prevaricació en la requalificació de terrenys rústics per a la construcció d'un centre de negocis, un restaurant i una escola concertada a la localitat Cabrera de Mar (Barcelona), a la zona anomenada Complex Vila Bugatti.

Es dóna el cas que entre els socis de la finca requalificada hi ha Xavier Vendrell, un dels detinguts aquest matí i que també formava part de l'estat major, i que durant el tripartit va ser conseller de Governació i secretari d'organització d'ERC entre 1996 i 2006. I aquí és on aprofita la Guàrdia Civil per barrejar naps i cols i intentar vincular una operació urbanística amb un presumpte cas de corrupció de desviaments de fons públics per al procés, que a més podria tenir connexions amb Tsunami Democràtic. Sense descartar, a més, les relacions que tenen tots els detinguts amb el president Carles Puigdemont

xavier vendrell - erc

Un capmàs que la Guàrdia Civil haurà de demostrar, i el qual investiga el jutge d'instrucció 1 de Barcelona, que tenia aquesta peça secreta i avui l'ha destapat amb un macrodispositiu que ha acabat amb 21 detinguts i 31 escorcolls

A més de la requalificació, la Guàrdia Civil diu que va constatar adjudicacions d'obra per procediments no reglats, irregularitats per part del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya en la concessió del concert de l'escola i la modificació irregular del terreny de rústic a urbanitzable, mitjançant la requalificació municipal aprovada pel ple de l'Ajuntament de Cabrera de Mar, segons diu la Guàrdia Civil en els seus informes. I per això avui part del dispositiu s'ha desplegat en aquest municipi, on també s'ha detingut l'alcalde, Jordi Mir.

 


En aquesta causa s'investiguen diferents vies de finançament amb fons públics d'activitats irregulars alienes a la destinació legal que aquests diners tindrien per objecte. En el procés de les trenta-una entrades i escorcolls, s'ha intervingut gran quantitat de documentació, així com suports informàtics i telefonia mòbil perquè siguin analitzats. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.