El cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, ha assenyalat aquest dimecres que "independentisme i terrorisme no és el mateix", però ha advertit que el cos "combatrà sense treva ni pena" els qui "recorrin el camí de la independència seguint el camí del terror". Malgrat el matís, Garrido ha vinculat l'anomenada "revolució dels somriures" amb el terrorisme.

Garrido -a la dreta de la imatge- s'ha expressat amb aquesta contundència durant la celebració de la patrona de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca, en un parlament on també ha destacat que la Guàrdia Civil ha contribuït a la "fonamentació" de la sentència del procés -que es coneixerà en els propers dies- amb "un treball d'investigació objectiu, rigorós i exhaustiu".

Els principals membres de la cúpula dels Mossos d'Esquadra, han abandonat l'acte com a protesta pels discursos de Garrido i del director general de la Guàrdia Civil, Vicente Azón, que han considerat "ofensius" per a l'anterior cúpula de la policia catalana. 

Operació Judes

En l'acte, Garrido ha afirmat que, de la mateixa manera que "ser independentista no és el mateix que ser català", ser sobiranista tampoc és sinònim de "terrorista", però ha avisat que posaran "a disposició de la Justícia" els qui optin pel "terror".

S'ha referit així a l'Operació Judes amb la que van detenir el mes passat nou membres del Comitè de Defensa de la República (CDR), set dels quals són a la presó acusats de terrorisme. "Aquesta brillant actuació ens enfronta a tots a la veritat que els pretesos somriures revolucionaris es converteixen amb més facilitat del que es pot pensar o desitjar (...) en un rictus capaç de generar destrucció, dolor i sofriment", ha assegurat Garrido, en velada al·lusió a la "revolució dels somriures" amb què es coneix la mobilització per la independència. 

Sentència del procés

Així mateix, el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya ha instat els agents a "no sentir-se concernits pel resultat concret" de la sentència del procés perquè "ni la revenja, ni l'adequació a la demanda social, ni la resolució negociada de controvèrsies no són expectatives o condicionants de les sentències judicials".

Per aquest motiu, ha subratllat, la Guàrdia Civil tan sols espera de la sentència que el Tribunal Suprem anunciarà ben aviat sobre la cúpula del procés que "estableixi els fets provats i les responsabilitats dels qui els van executar".

D'altra banda, Garrido també ha assegurat que les accions del cos en defensa "de l'ordre constitucional" els han atorgat el "respecte i la simpatia" de la majoria de ciutadans malgrat el "retret de qui conceben la llei com una eina sotmesa a la decisió prèvia de desobeir".I ha garantit: "tots els intents de fer-nos sentir amenaçats o acovardits no només han estat inútils, sinó que responen a patètiques mostres d'impotència".