La direcció política i alts comandaments dels Mossos d'Esquadra han abandonat aquest matí l'acte de celebració de la patrona de la Guàrdia Civil a la caserna de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) com a protesta pel que fonts del Departament d'Interior han qualificat de "ofenses" a la policia catalana als discursos de Félix Vicente Azón, director general de l'institut armat, i del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido.

La situació ha disparat la tensió entre els dos cossos policials en vigílies que es conegui la sentència del Tribunal Suprem contra els líders de l'1-O i les anunciades mobilitzacions de repulsa a la previsible condemna que preparen les organitzacions i partits independentistes.

Precisament, Mossos i policies estatals, tant la Guàrdia Civil com el Cos Nacional de Policia, han celebrat diverses reunions els últims dies per coordinar l'operatiu de seguretat davant les protestes previstes. El Ministeri de l'Interior ha reforçat la presència d'agents dels cossos estatals a Catalunya.

A l'acte assistien, entre altres alts càrrecs polítics i caps de la policia catalana, el secretari general d'Interior, Brauli Duart, el director general dels Mossos, Pere Ferrer, i el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent. Tots ells han abandonat el recinte en interpretar com a ofensives certes al·lusions en els discursos dels responsables de la Guàrdia Civil al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i a la intendenta Teresa Laplana, segons han informat a ElNacional.cat fonts del Govern.

Trapero i Laplana van coordinar el dispositiu dels Mossos durant l'escorcoll de la Guàrdia Civil a la Conselleria d'Economia el 20 de setembre del 2017, origen del processament de tots dos per sedició. L'escorcoll el va ordenar el jutge del número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, qui, precisament, ha estat condecorat a títol pòstum en l'acte d'avui, cosa que ha incrementat el malestar de la cúpula dels Mossos. 

També hi era a l'acte Javier Zaragoza, fiscal del Tribunal Suprem i un dels quatre representants del ministeri públic al judici del procés, qui ha saludat diversos dels comandaments de la Guàrdia Civil de manera efusiva. A més, hi ha assistit la delegada del govern espanyol a Catalunya, la socialista Teresa Cunillera, i polítics com la diputada del PP per Barcelona Cayetana Álvarez de Toledo.

Fiscal Javier Zaragoza Félix Vicente Azón Guàrdia Civil Sant Andreu de la Barca EFE 

El fiscal Zaragoza amb Féliz Vicente Azón, a l'acte de la Guàrdia Civil / EFE

Les fonts han explicat a aquest diari que els responsables dels Mossos han considerat "clarament ofensives" per a l'anterior cúpula de la policia de la Generalitat algunes expressions d'Azón i Garrido, per la qual cosa han decidit marxar en senyal de protesta del tradicional acte que celebra la Guàrdia Civil en honor de la seva patrona, la Verge del Pilar. 

Discurs d'alt voltatge

En el seu parlament, Azón ha asseverat que l'institut armat prendrà "totes les mesures necessàries" per evitar que la resolució aprovada pel Parlament que demana la retirada dels seus efectius de Catalunya "tingui cap transcendència".

Azón ha felicitat la Guàrdia Civil per la detenció dels set membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) acusats de terrorisme i empresonats perquè -ha dit- "ha evitat mals majors que afortunadament ja mai no arribaran a produir-se".

El cap de la Guàrdia Civil també ha subscrit les paraules del responsable del cos a Catalunya, Pedro Garrido, qui ha asseverat en el mateix acte que combatrà "sense treva ni pena" els qui vulguin "recórrer el camí de la independència seguint el camí del terror", encara que "independentisme i terrorisme no siguin el mateix".

Garrido ha advertit al seu dur discurs que la Guàrdia Civil ha contribuït a la "fonamentació" de la sentència del procés amb "un treball d'investigació objectiu, rigorós i exhaustiu". "Ho tornarem a fer", ha arribat a dir, defensant l'actuació de la Guàrdia Civil en la repressió del referèndum de l'1-O i parafresejant el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, en presó preventiva gairebé fa dos anys. 

Operació Judes

Garrido ha afirmat que, de la mateixa manera que "ser independentista no és el mateix que ser català", ser sobiranista tampoc és sinònim de "terrorista", però ha avisat que posaran "a disposició de la justícia" els qui optin pel "terror".

I s'ha referit així a l'Operació Judes contra els CDR: "Aquesta brillant actuació ens enfronta a tots a la veritat queels pretesos somriures revolucionaris es converteixen amb més facilitat del que es pot pensar o desitjar (...) en un rictus capaç de generar destrucció, dolor i sofriment", ha assegurat Garrido.