Els maquinistes de Rodalies estan de vaga. Per poder mantenir el servei amb la màxima normalitat possible, Rodalies va anunciar que tindria uns serveis mínims del 85% durant les properes jornades de vaga, convocades pel sindicat Semaf, per als dies 30 de setembre, 1, 4, 5, 7, 8, 11 i 12 d'octubre.

El departament d'Empresa i Treball va decretar que els serveis mínims han de cobrir les 24 hores del dia en la majoria de jornades de vaga, excepte el 4 d'octubre, quan es garantiran entre les 5 h i les 9h, les 14 h i les 16 h i les 18h i les 22 h; i el dijous 7 d'octubre, quan es garantirà el 85% del servei entre 7 h i 9 h, de 12 h a 16 h i de 18 h i a 22 h. D'altra banda, el ministeri de Transports va indicar que es garantiria el 65% dels trens de mitjana distància i el 72% dels d'AVE.

Irregularitats en la primera jornada

Aquestes són les mesures que es van decretar per limitar l'afectació dels viatgers. Ara bé, aquest dijous 30 de setembre, a primera hora del matí, Renfe ja ha anunciat que s'estaven "produint alteracions puntuals en la prestació del servei de Renfe per absències puntuals d'alguns maquinistes". Rodalies s'ha disculpat i ha assegurat que treballa per corregir la situació. 

El incompliment dels serveis mínims per part d’un grup de maquinistes està afectant el 47% del servei previst durant el dia d’avui. Fins el moment s’han hagut de cancel·lar la circulació de 81 trens.

TUIT rodalies vaga

Poc després d'aquest missatge, Renfe ha fet públic un altre comunicat en què ha tornat a demanar perdó "als ciutadans que estan patint les conseqüències d'una vaga absolutament injustificada i de la posició inadmissible dels dirigents del sindicat de maquinistes" i ha recordat que els maquinistes havien rebut la carta de serveis mínims, "que és totalment vàlida".

rodalies tren renfe huelga maquinistas Carlos Baglietto

Aglomeracions a la R2 sud a causa de la vaga / Carlos Baglietto

Les conseqüències d'incomplir la carta

És per això que Renfe assegura que "es pronunciarà amb duresa contra la postura d'aquests maquinistes que han decidit no presentar-se al seu lloc de treball malgrat disposar de la carta de serveis mínims". "L'incompliment dels serveis mínims és un acte deliberat", sentencia. L'empresa conclou, en el comunicat, que ja està estudiant quines mesures prendre contra els maquinistes que no s'han presentat a a feina malgrat els serveis mínims.

Aquesta vaga, que serà de vuit dies no seguits, afectarà molts viatgers que tenien planejat agafar un tren. Per tot això, Renfe ha deixat clar que als viatgers afectats per trens suprimits se'ls oferirà, "sempre que sigui possible", viatjar en un altre tren en l'horari més aproximat a l'adquirit. 

Tot i això, si el passatger no desitja realitzar el viatge, "podrà anul·lar o canviar el seu bitllet sense cap mena de cost".

Trens interromputs a Sants

La companyia Renfe ha suspès la circulació de trens de Rodalies a Sants, sobre les 11:30 h del matí, per "l'incompliment dels serveis mínims d'alguns maquinistes". Segons fonts de la companyia, els maquinistes no estan fent els relleus programats en aquesta estació i això està provocant "importants afectacions en el servei". 

 

Foto principal: Imatge d'arxiu d'un tren de Rodalies / Carlos Baglietto