Els dies passen i la negociació pressupostària segueix encallada. Aquest dimarts, apuntava a ser una jornada clau en el marc de converses pels comptes. L'executiu s'ha tornat a reunir amb Junts per Catalunya (després de dues setmanes sense fer-ho, l'última va ser l'11 de gener) i, més tard, ho ha fet amb el PSC. Però res ha canviat i no hi ha avenços. Vist, precisament, que les converses amb el PSC s'enquistaven en les últimes dues setmanes, el Govern tornava a convocar al Palau de la Generalitat a Junts per a una nova reunió aquest dimarts a les tres de la tarda. La trobada no ha resultat fructífera perquè, expliquen els juntaires, no hi ha hagut cap novetat ni una nova proposta de l'executiu de Pere Aragonès.

Una hora i mitja abans de reunir-se al Palau, la portaveu de Junts, Mònica Sales, alertava que cada cop veuen "més lluny" un pacte pels comptes de 2023, un fet que atribueixen a la "manca de voluntat del Govern". En aquesta prèvia a la trobada, el partit liderat per Laura Borràs i Jordi Turull recalcava els aspectes cabdals que posen al damunt de la taula, com és una rebaixa de la pressió fiscal, ajudes a les petites i mitjanes empreses per poder pagar la factura energètica, suport als "grans projectes de país" —Hard Rock, Quart Cinturó i l'ampliació de l'aeroport del Prat— o destinar partides pressupostàries a les mesures incloses en la resolució aprovada en el marc del debat de política general per reduir la dependència amb l'Estat. Junts esperava resposta a aquestes mesures, però indiquen que no l'han tingut.

A la roda de premsa del migdia, la portaveu Mònica Sales criticava que el Govern d'ERC "confon una negociació amb supeditació" i traslladava l'"escepticisme" del partit sobre la possibilitat que hi hagi un pacte pels comptes davant "l'actitud erràtica del Govern": "Primer, va tancar un acord amb un soci minoritari; després, va apostar pel PSC; i ara fa pocs dies va donar un xec en blanc al PSOE per aconseguir el suport del PSC". Els juntaires sostenen, a més, que tot plegat "demostra que Junts no és un soci prioritari per pactar els pressupostos". Tot i aquesta sensació de bloqueig, Junts afirma que mantenen la mà estesa. Ara bé, alerten el Govern que presentaran una esmena a la totalitat si decideixen presentar la llei de pressupostos sense acord. L'avís arriba de nou donat que aquest dimarts l'executiu ha tornat a obrir la porta a aprovar el projecte dels comptes al Consell Executiu i portar-lo a l'hemicicle sense tenir lligat el suport necessari: "No ho volem, perquè si aquesta hagués estat l'opció, fa setmanes que s'hauria aprovat al Consell Executiu, però ara ja no ho descartem, perquè és veritat que els dies passen i l'acord no arriba", ha reblat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha manifestat que "tots els escenaris estan oberts".

La moció del PSC pel Quart Cinturó, un possible ultimàtum

El Govern tampoc ha pogut avançar en la reunió que ha mantingut amb el PSC. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, s’ha trobat amb la portaveu socialista, Alícia Romero, al Parlament, en acabar la seva cita amb Junts. Però la reunió tan sols ha durat 20 minuts i no ha servit per resoldre cap escull. Fonts del PSC han explicat posteriorment que no deixaran d’anar a totes les trobades que faci falta perquè no perden l’esperança que el Govern acabi cedint i acceptant les seves exigències en matèries com el Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport i la B-40.

Precisament, aquest darrer macroprojecte és un dels punts centrals del ple d’aquesta setmana perquè una moció del PSC insta el Parlament a evidenciar el seu suport pel Quart Cinturó. ERC hi ha presentat una esmena que aigualeix la demanda dels socialistes, i té poques opcions de ser acceptada pel PSC, que no vol moure’s. Per acabar-ho d’adobar, els de Salvador Illa veuen aquesta votació com una mena d’ultimàtum: si els republicans voten en contra del text tal com està redactat pels socialistes, entendran que el Govern els rebutja com a possibles socis per arribar a un acord definitiu pels pressupostos.