Proposta 'in extremis' per desllorigar els pressupostos. Durant les darreres setmanes, són diverses les qüestions que han impossibilitat un acord definitiu entre el Govern d'ERC i el PSC que permetria aprovar els comptes d'aquest any. Però són tres els macroprojectes que més han destacat: el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport de Barcelona i l'autovia de la B-40 al Vallès. Aquest darrer és, precisament, el punt que més ha complicat l'entesa en els darrers dies, segons explica el Govern. I també serà protagonista aquesta setmana: els socialistes han decidit presentar una moció aquest dijous, durant el primer ple de l'any, amb la intenció de refermar el suport del Parlament en el Quart Cinturó i reblar la pressió sobre l'executiu perquè cedeixi en la seva demanda.

El text presentat pel PSC la setmana passada vol que la cambra catalana es posicioni a favor de "fer efectiu, dins del primer trimestre de 2023, amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el conveni d'acord i finançament que garanteixi la redacció del projecte de la Ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar". També recorda que la infraestructura ja ha rebut el suport dels plens d'aquests ajuntaments i d'"entitats socials i econòmiques" comarcals. I, encara més enllà, exigeix "l'execució de les obres per part del Govern de la Generalitat de Catalunya". Una demanda, doncs, que urgeix l'executiu de Pere Aragonès a actuar decididament i activament amb la B-40 en els pròxims mesos.

ERC aigualeix la demanda

Per intentar desfer-se de la pressió dels socialistes, i escenificar un acostament de posicions, ERC ha presentat aquest dilluns, i sobre la botzina (el termini d'esmenes acabava a les 18 hores), una iniciativa que pretén modificar la moció del PSC. Els republicans han posat sobre la taula una contraproposta a la moció dels de Salvador Illa que rebaixa l'exigència de manera evident. Així, en lloc de fer efectiu el conveni d'acord i finançament durant els tres primers mesos de l'any, ERC vol "acordar-lo dins del primer semestre de 2023", donant-se així més marge de temps. A més, eviten referir-se específicament a la B-40 per defensar la necessitat d'un conveni "que garanteixi la redacció del projecte de millora de la mobilitat al Vallès Occidental que el Govern acordi amb els ajuntaments implicats". Una opció, doncs, que pretén deixar la porta oberta a estudiar "totes les propostes de millora viaria possibles". Per satisfer els socialistes, sí que es refereix al Quart Cinturó com una de les opcions a considerar, però sense situar-la com a prioritària. I esquiva també l'exigència del PSC de que sigui el Govern qui executi les obres, sense referir-s'hi en cap moment.

 

En un comunicat, els republicans s'han justificat i asseguren que han mogut fitxa per "mirar de trobar el punt que condueixi a l'ampli consens polític i també territorial al voltant de la mobilitat al Vallès Occidental". D'aquesta manera, ERC obre la porta a estudiar i analitzar "totes les opcions possibles, sense excloure'n ni imposar-ne cap" i evita acatar la demanda de Salvador Illa i acceptar la B-40. Però el cert és que aquesta infraestructura ha estat marcada pels socialistes com un element clau i indispensable si el Govern vol un acord definitiu, i Junts també ha manifestat la necessitat d'apostar per aquesta proposta.

L'aeroport, també protagonista

L'ampliació de l'aeroport de Barcelona que demana el PSC també apareix retocada per ERC amb una altra esmena. La moció queda modificada quirúrgicament, però s'evidencien els canvis: si els socialistes aprofiten per carregar contra l'executiu, ficant el dit a l'ull amb els "reiterats incompliments del Govern de la Generalitat" de les resolucions per no trencar les converses amb el govern espanyol i AENA, la contraproposta dels republicans deixa fora l'atac. I mentre que els de Salvador Illa demanen que es posi en marxa el "creixement" de l'aeroport, ERC esquiva aquesta paraula i aprofita per advertir que qualsevol acord ha de tenir en compte la "convivència amb els veïns i les veïnes".

El conseller Elena adverteix el PSC

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, s'ha referit a la polèmica per la B-40. Ho ha fet amb un advertiment al PSC. El conseller ha assenyalat que fer dependre el suport als pressupostos per al 2023 a qüestions polítiques com la projecció del Quart Cinturó entre Terrassa i Sabadell (Vallès Occidental) és "un error". Elena, segons recull l'agència ACN, ha fet les declaracions a Terrassa, on ha participat en la Junta Local de Seguretat, i on ha insistit que la ciutadania no entendria que es supedités l'acord pels comptes a "qüestions de caràcter extrapressupostari i molt de conjuntura política", fet que considera que seria "un error". En aquest sentit, apunta que el PSC ja va apuntar que Catalunya podria haver tingut pressupostos la setmana següent de plantejar-los, fet pel qual considera que es donen "les condicions objectives" perquè així sigui.