La contraproposta d'ERC no agrada al PSC. Amb la intenció de fixar l'atenció sobre un dels principals esculls que ara mateix impossibilita un acord pels pressupostos, els socialistes van presentar una moció per al ple d'aquesta setmana que busca refermar el suport del Parlament per la construcció del Quart Cinturó entre els municipis de Terrassa, Sabadell i Castellar del Vallès. El text demanava "fer efectiu, dins del primer trimestre de 2023, el conveni d'acord i finançament que garanteixi la redacció del projecte de la Ronda Nord", i urgia el Govern a entomar "l'execució de les obres". Davant d'aquesta ofensiva, ERC va respondre dilluns, i sobre la botzina, amb una esmena al text del PSC, que aigualia les seves exigències i reduïa la pressió, demanant "acordar" el conveni d'acord i finançament durant el primer semestre de 2023, i obrint la porta a explorar "totes les propostes de millora viaria possibles", això sí, sense descartar la B-40. Segons els republicans, la voluntat és mirar de trobar el punt que condueixi a l'ampli consens polític i també territorial al voltant de la mobilitat al Vallès Occidental.

Però això, ara mateix, sembla complicat. I és que aquest dimarts, en roda de premsa, la portaveu socialista, Alícia Romero, ha refredat la perspectiva de que hi hagi una entesa entre els de Salvador Illa i Pere Aragonès. Romero no ha volgut tancar del tot la porta, garantint que el seu grup està disposat a estudiar la contraproposta d'ERC i a negociar-la amb "generositat" per trobar un encaix. Però ha deixat palès que l'entesa serà impossible si els republicans no es mouen. "La nostra posició és la de sempre, i voldríem que el nostre text fos el màxim de lleial", ha dit, assegurant també que ells no volen estudiar les diferents opcions, com planteja ERC. "És temps d'executar". Així, la portaveu ha deixat clar que, si l'executiu no canvia de posició i accepta les demandes dels socialistes, no hi haurà entesa en aquest punt. I previsiblement la moció prosperarà amb el suport de la dreta espanyolista i de Junts, que, tot i presentar una moció al text, comparteix posició en matèria d'infraestructures.

 

Un vídeo amb alcaldes redobla la pressió

Aquest no ha estat l'única ofensiva que ha protagonitzat el PSC respecte de la B-40 en aquesta jornada. A primera hora del matí, el partit ha publicat a les xarxes socials un vídeo en el qual hi apareixen dos alcaldes i una candidata reafirmant el seu suport per l'autovia. Són els caps dels governs municipals de Sabadell (Marta Farrés) i Castellar del Vallès (Ignasi Giménez), així com l'alcaldable a Terrassa Eva Candela, tots ells socialistes, i precisament els municipis afectats per la construcció del Quart Cinturó. Amb el vídeo, el PSC ha volgut evidenciar que el territori dona suport a la seva demanda i deixar així el Govern d'ERC amb menys arguments per rebutjar-la. Al vídeo, s'assegura que "hi ha acord de territori, un traçat pactat, i necessitem que es faci" per així "obrir el Vallès al Baix Llobregat".