El Govern tem que la llei d'amnistia "embarranqui" després de la passa enrere que ha fet aquesta tarda al Congrés, amb el no dels set diputats de Junts al text i el seu retorn a la Comissió de Justícia, on es tornarà a votar, previsiblement, d'aquí a dues setmanes, ja que el fet que sigui per tràmit d'urgència n'escurça els terminis a la meitat. Fonts de Presidència alerten, així, que s'està entrant en una "zona de risc" per a la norma, que topa amb un gran ofensiva de l'oposició del govern espanyol i també del poder judicial. Davant aquest nou escenari, el Govern vol continuar treballant per aconseguir que la llei d'amnistia, que va permetre que l'independentisme votés a favor de la investidura de Sánchez el febrer passat, tiri endavant. 

Després dels vots en contra de Junts aquesta tarda de dimarts al Congrés dels Diputats, la llei no queda rebutjada sinó congelada i s'obre el torn de noves negociacions entre Junts i el PSOE per resoldre les diferències entre els dos punts de vista, que han impedit que l'amnistia tiri endevant tal com està redactada actualment. Així, en lloc d'avançar cap al Senat —que és el que hauria succeït si avui hagués quedat aprovada—, la llei torna a la Comissió de Justícia. Cal tenir en compte que aquest dimarts, els socialistes no han acceptat cap de les esmenes de Junts per Catalunya, encaminades, a grans trets, a blindar l’independentisme de la persecució al moviment a través dels delictes de terrorisme i de traïció. 

Una llei "robusta" i "necessària"

Durant tota la jornada d'avui, tant veus del Govern com d'Esquerra Republicana han insistit en la importància d'aprovar la llei d'amnistia. Ho ha fet el president, Pere Aragonès, des de Brussel·les, que ha parlat d'una llei sòlida i alhora imprescindible per deixar enrere la repressió al moviment independentista, una idea en la qual també ha insistit la consellera Meritxell Serret.

Oriol Junqueras, que ahir es va saber que assistiria a la votació de la llei al Congrés quan Junts ja havia anunciat la intenció d'oposar-s'hi si no s'hi introduïen canvis, s'ha pronunciat a la cambra baixa lamentant l'estratègia dels de Carles Pugidemont: "És impossible pretendre anticipar-se als jutges", ha advertit a Junts en la mateixa línia que ho ha fet la diputada Pilar Vallugera des de la tribuna del Congrés. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!