No és la llei que hagués fet Esquerra Republicana, però és una bona llei, sòlida i robusta per superar les prejudicials europees”, ha assenyalat aquest dimarts Oriol Junqueras quan ha finalitzat el Ple del Congrés que ha acabat amb l’amnistia congelada a causa del desacord entre Junts i el PSOE. El líder d’ERC ha censurat l’estratègia de Junts per Catalunya, en tant que és “impossible pretendre anticipar-se als jutges”, i també ha deixat ben clar que “hi havia un acord per aprovar aquesta llei” que ha de reparar la persecució judicial a l’independentisme. Tot i reiterar que la norma era millorable, ha remarcat que aprovar-la hagués beneficiat “centenars” d’independentistes.

Junqueras ha argumentat que si la norma hagués tirat endavant, els jutges haurien de “retorçar tant la llei que seria impossible que superessin cap prova europea”, en referència als tribunals continentals. Ha insistit, però, que el seu partit continuarà “treballant” per millorar la llei durant les pròximes setmanes. Fonts de Junts i PSOE apunten que tenen ara 15 dies per negociar modificacions al text, mentre que des de l’equip de Francina Armengol són més curosos: apunten que és possible que la Mesa pugui dilatar aquest termini, i situar-lo en els 15 dies.

Sobre aquestes idees ha pivotat l’argumentari de la diputada encarregada de fixar la posició d’ERC durant el Ple. Pilar Vallugera ha acusat Junts per Catalunya de “caure en el parany” del poder judicial espanyol; de jugar al gat i la rata amb la norma en qüestió. “Aquesta llei no va de Puigdemont ni de Rovira, sinó de les persones amb la seva vida en tela de judici per culpa de la repressió”, ha manifestat la republicana des de la tribuna de la cambra baixa. Oriol Junqueras ha seguit el debat des de la tribuna de l'hemicicle.

Vallugera ha reiterat, doncs, que el problema que pot tenir en un futur aquesta llei “no és d’articulat, sinó d’aplicació”, davant d’uns jutges disposats a tot contra l’independentisme. “Perquè a Catalunya no hi ha hagut terrorisme ni traïció”, ha insistit la parlamentària d’Esquerra Republicana al Congrés. Així, ha remarcat que la llei, si s’acaba aprovant aquest dimarts, “garanteix l’amnistia a tota la nostra gent”. Així, també ha defensat que aquesta llei servirà per “demostrar al món la falta de democràcia subjacent a les arrels” de l’estat espanyol.

I ara què?

La gran pregunta que plana ara sobre el Congrés dels Diputats és què passarà a continuació en aquesta institució amb la llei d’amnistia. Hi ha escassos precedents. Concretament, dos casos en reformes de la Llei del Poder Judicial que van quedar-se a les portes de la majoria absoluta (176 vots) perquè alguns diputats no van votar. Pots fer click aquí per saber-ne més.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!