El PSOE ha rebutjat aquest dimarts les esmenes presentades per Junts per Catalunya per millorar la llei d'amnistia. Les negociacions in extremis entre PSOE i Junts no han acabat a bon port aquest dimarts i els socialistes no votaran a favor de cap de les esmenes que presenten els grups independentistes. Fonts de la direcció del partit han explicat que des de Ferraz ja donen per fet que la formació de Míriam Nogueras votarà a favor del dictamen, però en contra de la votació final de conjunt necessària perquè és una llei orgànica; cosa que farà retornar la llei a la casella anterior del tràmit parlamentari: la Comissió de Justícia. "La llei és sòlida i no pot sotmetre's a canvis amb cada nova notícia que es coneix; som davant d'una llei per a una generació, no per respondre als titulars del dia", apunten fonts socialistes.

Minuts abans, la líder de Junts a Madrid, Míriam Nogueras, havia reclamat durant el debat que el PSOE avalés les seves esmenes per encabir dins del perímetre de l'amnistia els delictes de terrorisme i de traïció després de les darreres maniobres dels jutges Manuel García-Castellón i Joaquín Aguirre, atribuint a l'independentisme delictes que no s'han comès durant el procés. La portaveu dels juntaires al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha deixat clar en la seva intervenció que l'actual redactat de la llei, sorgit de la Comissió de la Justícia la setmana passada, “té forats pels quals la justícia prevaricadora espanyola pot deixar l’amnistia en paper mullat” i deixa l’independentisme “exposat a les arbitrarietats” dels jutges espanyols. Els de Carles Puigdemont argumenten que “aturar la repressió a mitges no és aturar-la” i sostenen que l'actual redactat suposa “una amnistia selectiva i en diferit”, que no és el que van acordar Junts i el PSOE. 

ERC pressiona Junts

Esquerra Republicana ha lamentat profundament la posició de Junts per Catalunya. La diputada Pilar Vallugera, amb Oriol Junqueras escoltant el seu discurs des de la tribuna de l'hemicicle. Ha acusat la formació de Míriam Nogueras de “caure en el parany” del poder judicial espanyol, de jugar al gat i la rata amb la llei en qüestió. “Aquesta norma no va de Puigdemont ni de Rovira, sinó de les persones que la seva vida està en tela de judici per culpa de la repressió”, ha manifestat la republicana des de la tribuna de la cambra baixa. Vallugera ha reiterat, doncs, que el problema que pot tenir en un futur aquesta llei “no és d’articulat, sinó d’aplicació”, davant d’uns jutges disposats a tot contra l’independentisme. “Perquè a Catalunya no hi ha hagut terrorisme ni traïció”, ha insistit la parlamentària d’Esquerra Republicana al Congrés. Així, ha remarcat que la llei, si s’acaba aprovant aquest dimarts, “garanteix l’amnistia a tota la nostra gent”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!