El govern de Pedro Sánchez té una pedra a la sabata. La figura del president Carles Puigdemont els ha portat de corcoll i des de la Moncloa es va admetre estar al cas de la detenció a l'Alguer abans que aterrés. Posteriorment, el mateix president espanyol va exigir que es presentés d'una vegada i se sotmetés davant la justícia després "d'una fugida de quatre anys" i, ara, fins i tot es fa palpable el malestar que els genera la seva situació.

La portaveu del govern espanyol i ministra de Política Territorial i Funció Pública, Isabel Rodríguez, evita citar el nom del mateix Puigdemont quan li pregunten per ell: "La nostra relació és amb el Govern de la Generalitat. Aquest senyor està fora del nostre país, no representa cap institució i volem que la justícia actuï en els termes que sigui necessari", en declaracions a TVE Catalunya. Ometent que Puigdemont sí que té un càrrec públic, el d'eurodiputat, Rodríguez contrasta el contacte inexistent que tenen amb Puigdemont amb el d'un altre president, l'actual, Pere Aragonès: "Nosaltres mantenim una bona relació, i això sí que vull subratllar-ho, amb el president de la Generalitat".

Tot i això, com sempre, no s'oblida de posar els matisos d'allò que exclouen parlar: "L'agenda del Govern inclou altres prioritats. Del que es tracta és de deixar al marge allò amb què no estem d'acord per veure i avançar en allò que ens uneix. Jo crec que en aquest escenari de recuperació pandèmica, amb necessitats importants que s'han posat en evidència, potser aquesta és la prioritat de tots els governs. I crec que també la Generalitat vol veure que els seus ciutadans vegin millorades les seves condicions".

I Rodalies?

Com a exemple, Rodríguez marca la data entorn del "20 d'octubre per fer les tasques tècniques i avançar en el tema de Rodalies". Una situació que està encallada, ja que des de la Moncloa obren la porta a un traspàs, però, a la vegada, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ho nega rotundament. On la portaveu obre mantenir bones relacions amb Junts és en l'ampliació de l'aeroport del Prat. El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, vol plantejar una alternativa que resti impacte ambiental i Rodríguez respon: "Els demano que recullin tots els consensos per tirar endavant aquesta operació".

Allò que ara els ocupa més temps són els pressupostos generals. El president Sánchez busca la complicitat d'Esquerra. I Rodríguez s'hi suma com a representant: "Parlarà amb tots excepte amb aquells que vulguin autoexcloure's d'aquest acord o debat. Ens dedicarem en cos i ànima a treure aquests acords. Jo confio que ara que ja són coneguts i es pot entrar en la lletra petita, perquè definitivament puguin convenir que són positius per a Catalunya".

 

Fotografia de portada: imatge de la connexió d'Isabel Rodríguez en el programa de la periodista Gemma Nierga, a TVE