El Govern ha volgut deixar clar que no té intenció de quedar-se de braços plegats davant l'ofensiva de l'Estat per aturar el referèndum de l'1 d'octubre. Aquesta tarda, pocs minuts després que la Guàrdia Civil clausurés, per ordre del jutge, la web del referèndum, el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han anunciat a través de Twitter la reobertura de la pàgina. Per si no quedava clara la intencionalitat del gest, el president l'ha reblat amb un "Seguim!", mentre que el vicepresident llançava un avís clar i contundent: "Conjurats"

La web és la mateixa, però ha canviat l'adreça que ara és www.ref1oct.cat. Així mateix, disposa d'una rèplica amb el domini .eu: www.ref1oct.eu. A través d'aquesta pàgina, s'informa als ciutadans sobre com i on hauran de votar a més d'oferir-los la possibilitat de registrar-se com a col·laboradors.

La rèplica del Govern a l'acció de la Guàrdia Civil s'ha produït després d'una jornada en què la pressió de l'Estat ha seguit pujant de temperatura. El dia ha començat amb l'advertiment directe del president espanyol, Mariano Rajoy, als ciutadans que siguin citats per formar part de les meses electorals perquè no hi vagin. "Aprofito per dir que si algú és cridat a una mesa electoral, que no hi vagi, el referèndum no es produirà, seria un acte il·legal", ha recomanat en declaracions als passadissos del Congrés.

Al migdia, des de Cuenca, ha estat el rei Felip VI qui s'ha referit explícitament a la convocatòria del referèndum català per advertir que la Constitució prevaldrà "sobre qualsevol trencament de la convivència en democràcia".

712 alcaldes investigats

També aquest matí, la Fiscalia General de l'Estat ha donat l'ordre de cridar a declarar com a investigats els 712 alcaldes que han signat els decrets de suport a l'organització del referèndum i ha ordenat als Mossos que detinguin a qui no es presenti. Tot seguit ha autoritzat la policia local a exercir com a policia judicial per impedir la votació. Els alcaldes han respost a la Fiscalia General assegurant que no tenen res a amagar i reiterant el seu suport al referèndum, així mateix han convocat per dissabte al migdia una concentració de protesta a la plaça Sant Jaume.

Ha estat a la tarda quan l'objectiu s'ha fixat directament en el Govern. La Guàrdia Civil s'ha presentat, amb una ordre del jutjat d'instrucció número 13, a l'empresa CDmon, amb seu a Malgrat de Mar, on està allotjat el servidor de la pàgina web del referèndum, i ha obligat a tancar-la.

A partir d'aquell moment, la pàgina referendum.cat respon amb un missatge d'error. Pocs minuts més tard, però, la mateixa web s'ha obert amb les noves adreces.

Tot plegat, hores abans que aquest dijous al vespre es doni el tret de sortida a la campanya del referèndum. Els partits independentistes i les entitats han convocat un acte conjunt en el qual intervindran el president i el vicepresident així com els responsables de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez; d'Òmnium, Jordi Cuixart, i de l'AMI, Neus Lloveras, junt amb els representants de JxSí i la CUP.