El president espanyol, Mariano Rajoy, ha fet una crida des dels passadissos del Congrés perquè els ciutadans que siguin cridats pel Govern català a ocupar les meses electorals durant el dia del referèndum, ignorin la petició. "Aprofito per dir que si algú és cridat a una mesa electoral, que no hi vagi, el referèndum no es produirà, seria un acte il·legal", ha sentenciat. Rajoy ha assegurat que "tant era" si es declaraven insubmissos els representants catalans davant les sentències del Tribunal Constitucional suspenent les lleis de desconnexió "perquè Espanya és una democràcia, i la llei es farà complir", ha recordat.

El president espanyol ha afegit més tard que tant jutges com fiscals, com el mateix executiu central farien complir la legislació i no tolerarien "la llei de la selva", així com tampoc "comportaments antidemocràtics", com ara considera que va ser la votació de les lleis de desconnexió –Referèndum i Transitorietat– al Parlament català la setmana anterior. "En sis hores van fabricar una nova Constitució", ha denunciat.

"La Constitució està per defensar-la, no reformar-la"

Rajoy ha tornat a donar allargues a la petició de Ciutadans de reformar la Constitució, durant la sessió de control al Congrés dels Diputats. Albert Rivera, el líder del partit taronja, ha preguntat quan compliria aquesta part de l'acord d'investidura, on l'executiu central s'emplaçava a revisar la Carta Magna. Rajoy s'ha tornat que no es tancava a parlar-ho, però en aquests moments la prioritat no era "reforma la Constitució", sinó "defensar-la"  davant d'aquells que voldrien "liquidar-la", en al·lusió al referèndum de l'1 d'octubre.

A Rivera no li ha caigut bé la resposta i l'ha increpat, al·legant que ells no volien una comissió "show", com al seu parer demanava el PSOE, sinó per a cridar els "més prestigiosos constitucionalistes" a debatre sobre la reforma constitucional.