El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat en el seu darrer dia del viatge a Bogotà que el Govern recuperarà la figura del representant permanent de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) a Colòmbia. El representant permanent de l'ACCD formarà part de la nova delegació que la Generalitat obrirà a aquest país. Aragonès ha fet aquest anunci després de reunir-se amb el president de la Jurisdicció Especial per la Pau, una institució sorgida dels acords de pau del 2016.

Més enllà de la polèmica sobre la reunió o no d'Aragonès amb el president colombià, Gustavo Petro, l’estada de la delegació catalana a Colòmbia, primera etapa del viatge oficial de 9 dies per quatre països d’Amèrica llatina, ha tingut un fort contingut de cooperació, amb una agenda organitzada per constatar damunt el terreny l’impacte de la cooperació de Catalunya a Colòmbia

Aragonès ha compromès el suport del Govern per a l'esclariment dels crims comesos durant el conflicte armat i amb la reparació de les víctimes i "per construir un clima de pau autèntic i durador". És en aquest sentit que ha avançat que l'Agència Catalana de Cooperació disposarà d'un representant permanent, una figura que havia existit fins al 2017 y que ahora el Govern recuperará. "La cooperació catalana porta molts anys treballant i acompanyant, i ara aquesta institucionalització amb una presència permanent ctalana permetrà aquest salt endavant", ha assegurat.

La Generalitat ha fet arribar a les tres institucions que integren el Sistema Integral de Veritat, Justícia i No Repetició acordat amb els acords de pau més d’un milió d’euros, dels quals 350.000 han anat a la JEP.

Aragonès marxarà aquest vespre de Colòmbia per viatjar durant la nit a Buenos Aires, des d'on anirà demà al matí a Uruguai, on té prevista una agenda d'un dia.