Les diferències entre els socis de Govern sobre la presència del president, Quim Torra, en la mesa de diàleg amb l'Estat ha acabat amb la decisió que, si més no, en la primera trobada hi haurien de ser els dos presidents, el del govern espanyol i el del català. Aquesta és la conclusió de l'executiu "un cop parlat" el tema, segons ha explicat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i després que la setmana passada Torra reclamés durant la sessió de control del Parlament tenir-hi un paper protagonista i el vicepresident, Pere Aragonès, repliqués que no era necessari.

Budó ha assegurat que el Govern té "molt clar" que s'ha de reprendre el diàleg per resoldre el conflicte polític Catalunya-Espanya, i que tal i com va reclamar Torra, aquesta taula hauria de ser encapçalada pels dos presidents.

La represa de la mesa de diàleg entre la Generalitat i el govern de l'Estat és una de les condicions que ERC imposar en la negociació amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. Quan la setmana passada es va preguntar el vicepresident Pere Aragonès en una entrevista a Ràdio 4 sobre la reclamació de Torra de figurar a la taula de diàleg, el dirigent republicà va assegurar que no ho veia necessari. 

Aquest migdia, Budó ha argumentat que Aragonès es referia a què si per part del govern espanyol no hi era Sánchez, tampoc no caldria que hi fos Torra per part catalana. "Des del Govern, i un cop parlat això, es va veure la necessitat que en aquesta taula de diàleg, si més no com a punt de partida en aquesta primera trobada, sigui encapçalada pels dos presidents dels dos governs", ha afegit.

Pel que fa la taula de partits catalans que el Govern va anunciar que convocaria a Catalunya, Budó ha insistit que se celebrarà aquesta primera quinzena de desembre però no ha concretat la data ni qui hi participarà tot i que ha explicat que s'hi està convocant "tots els partits".

La consellera ha valorat també, a preguntes dels periodistes, la decisió de la fiscalia de demanar al Suprem que investigui la diputada Laura Borràs per presumptes irregularitats en adjudicacions quan encapçalava la Institució de les Lletres Catalanes. La consellera s'ha limitat a mostrar "màxim respecte al procediment judicial i a la presumpció d'innocència".