Primera sessió de control al president de la Generalitat després de la intensificació dels contactes dels seus socis d'ERC amb el PSOE per negociar la investidura de Pedro Sánchez a canvi d'una mesa de diàleg entre governs. L'encarament de Quim Torra amb els màxims dirigents dels grups parlamentaris s'ha celebrat, precisament, la vigília de la primera trobada formal entre els equips negociadors d'ERC i el PSOE aquest dijous. El cap de l'executiu no ha desaprofitat l'ocasió i s'ha reivindicat com a interlocutor imprescindible. "Volem diàleg seriós i amb contingut", ha afirmat. I alhora ha deixat clar que "els presidents dels governs es reuneixen".

 Al llarg d'aquesta setmana ERC ha traçat les condicions que posa al PSOE per facilitar el retorn de Sánchez a Moncloa. Passen per una mesa de negociació entre governs, sense línies vermelles, amb calendari concret i garanties de compliment. Ara bé, els republicans no es mullen sobre qui hauria d'asseure's en aquesta taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat, tot i que en diverses ocasions han denunciat que és inacceptable que Sánchez no contesti el telèfon a Torra. 

El president ha aixecat el dit per assenyalar que la seva figura és imprescindible. Ho ha fet en la seva rèplica a Miquel Iceta, que li ha agraït que hagi decidit convocar la taula entre partits catalans per abordar el conflicte. Torra ha argumentat que una de les intencions d'aquest espai serà posar negre sobre blanc "què vol dir diàleg i parlar de govern a govern". Una pregunta que veladament anava dirigida també al seu company d'escó, el vicepresident Pere Aragonès, que aquest matí ha apuntat que no és imprescindible que hi sigui el president, si a la taula no s'hi asseu Sánchez. De fet, per ara el PSOE circumscriu el diàleg a la comissió bilateral Estat-Generalitat, en la qual no participen els presidents. 

Acte seguit ha exposat la seva opinió. "De govern a govern vol dir que el president espanyol parla amb el president de la Generalitat". I ha afegit que implica que "Catalunya i Espanya es reconeixen com a dos subjectes polítics que decideixen lliurement dues solucions polítiques, com la Gran Bretanya i Escòcia". Instants després ho ha condensat en una frase: "No volem més fotos amb ponsèties". I ha avisat a banda i banda —a ERC i al PSOE— que "el senyor Sánchez m'ha de trucar". 

Nacionalització dels serveis bàsics

Durant el seu torn d'intervenció, el diputat de la CUP ha preguntat al president si està d'acord que "Parlament i Govern nacionalitzin o expropiïn els serveis i recursos bàsics del país". I els ha enumerat: l'aigua, l'electricitat, les telecomunicacions, les autopistes, el gas, les infraestructures estratègiques i, fins i tot, els pisos buits. Torra ha evitat respondre-hi directament i, aprofitant que Riera li havia demanat l'opinió sobre el suport del Tribunal Suprem a Agbar en la continuïtat de la gestió de l'aigua, ha retret que la justícia torni a atemptar contra la voluntat de la sobirania popular.