El Govern de la Generalitat vol intensificar el ritme de les converses de cara a l'aprovació dels pressupostos, i en aquest sentit, té previst fer una reunió amb el PSC la setmana vinent, segons informa l'ACN. La portaveu del Govern, Patríca Plaja, ja va apuntar aquest dimecres la voluntat de l'executiu d'avançar en les negociacions i evitar que es demorin les converses. Una intenció que també va manifestar recentment el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que es va mostrar optimista sobre la possibilitat d'assolir un acord aviat. Tant el president com la portaveu han reclamat a les formacions polítiques que poden formar part d'un acord que deixin de banda els interessos partidistes i prioritzin l'interès del país.  

El Govern assegura que el PSC té la documentació sobre els pressupostos 2024 "des de fa setmanes", però l'executiu d'Aragonès i el partit que lidera Salvador Illa no es reuneixen formalment per parlar d'aquesta qüestió des de l'1 de desembre. En aquella ocasió només van abordar els comptes del 2023 i els socialistes van insistir a reclamar-ne el compliment abans de parlar del 2024. Una exigència que encara mantenen, i en la qual ha insistit el líder del PSC aquest dijous. "Si ha firmat uns acords i s'hi ha compromès, i després no els compleix i no passa res, qui no diu que si fem un pacte aquest 2024 no torni a passar el mateix?", s'ha preguntat Illa en una atenció als mitjans des de Gandesa. Així, ha subratllat que des del seu partit tenen "tota la voluntat" d'ajudar per fer possible l'aprovació dels comptes, però ha matisat que abans d'asseure's a negociar, necessiten garanties sobre el compliment dels acords de l'any anterior. 

El líder socialista ha advertit a Aragonès que està en joc el valor la seva paraula i signatura, i ha insistit que si no es materialitzen els compromisos ja adquirits, "no hi ha possibilitat" d'obrir una nova negociació. Entre les qüestions que reclamen que es resolgui hi ha la signatura del conveni per la B-40 –que confien que sigui en els pròxims dies-, l'aprovació del PDU del Hard Rock i la constitució de la comissió tècnica entre la Generalitat i la Moncloa que ha de fer propostes sobre l'ampliació de l'aeroport.

Lligam entre els pressupostos de Catalunya i de l'Estat?

Una altra qüestió que ha fet evident la distància que encara hi ha entre el Govern en minoria d'ERC i el PSC ha estat la possibilitat que l'aprovació dels pressupostos catalans estigui vinculada a la dels de l'Estat. "La negociació pressupostària a l'Estat i a Catalunya són dues qüestions que han d'anar en paral·lel i tots hem de ser responsables", ha afirmat aquest dijous la portaveu dels republicans, Raquel Sans. Tanmateix, Illa ha deixat ben clar que ambdues negociacions s'han de fer de forma independent, "sense barrejar llibretes i sense jugar al canvi de cromos". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!