El cap de l'oposició, Salvador Illa, ha descartat de ple la petició d'Esquerra Republicana de vincular l'aprovació dels pressupostos de l'Estat amb els comptes de la Generalitat. En una atenció als mitjans des de Gandesa, Illa ha alertat el Govern que la negociació dels pressupostos de la Generalitat ha de ser independent a la dels espanyols i que, per tant, s'ha de dur a terme "sense barrejar llibretes i sense jugar al canvi de cromos". El líder socialista ha insistit en la predisposició de la seva formació per negociar els comptes del Govern per al 2024 perquè creu que "els catalans no han de pagar el preu de la debilitat de l'executiu" i amb la voluntat de generar prosperitat: "Per aconseguir-ho, seria bo que tinguéssim pressupostos". "La nostra voluntat és la d'ajudar, que hi hagi comptes i poder-los tirar endavant. Ara, exigim uns mínims. Actuarem amb generositat, però sense ingenuïtat", ha apuntat el primer secretari del PSC.

En aquesta línia, Salvador Illa ha assenyalat que els "mínims" que reclamen per poder entrar a negociar —ha recalcat que encara no han començat a fer-ho— són "el compliment dels acords que vam assolir el 2023, de projectes i partides concretes per combatre la sequera, desenvolupar infraestructures, millorar la mobilitat, l'habitatge i la prosperitat". Per al cap de files socialista, "és això el que està en joc, però sobretot ho està el valor de la paraula i la signatura del president Aragonès". En aquest sentit, Illa ha plantejat que "si ha firmat uns acords i s'hi ha compromès, i després no els compleix i no passa res, qui no diu que si fem un pacte aquest 2024 no torni a passar el mateix". De nou, el cap de l'oposició ha subratllat que tenen "tota la voluntat" per negociar pel fet que Catalunya "no pot estar bloquejada", però també ha reclamat "explicacions de què s'està fent per complir els acords". Per a la negociació, Illa ha receptat fer-ho "parlant de tu a tu amb el pes i la força que ens van donar els ciutadans a cada grup, que són 33 diputats i uns quants vots més per al PSC".

Davant la proposta de la presidenta del Parlament, Anna Erra, perquè el Govern pugui bastir un acord dels comptes tant amb el PSC com amb Junts, Salvador Illa ha compartit que Aragonès ha de ser "realista" perquè "té el Govern més dèbil dels darrers anys i ha de tocar de peus a terra". "Jo no excloc ningú de les negociacions. Si s'hi incorporen altres formacions polítiques, no tinc inconvenient. Sempre he estat partidari d'acords amplis i transversals", ha postulat.

Illa titlla d'"improvisació" l'esmena a la totalitat del PP a l'amnistia

En relació amb la proposta del Partit Popular per recuperar els delictes de "deslleialtat constitucional" i dissoldre els partits o entitats que impulsin "referèndums il·legals", Salvador Illa ho veu com una "improvisació més" dels populars. "Cada vegada es fa més difícil distingir entre el PP i Vox", ha afegit. En aquest sentit, ha criticat que la formació encapçalada per Alberto Núñez Feijóo "diu una cosa i fa la contrària", ateses les reunions que han celebrat amb membres del partit de Jordi Turull i Laura Borràs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!