El Govern reconeix que és "gairebé impossible ja poder evitar l'entrada en l'estat d'emergència" per la sequera. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha recordat que la situació per la falta de pluges continua sent crítica i empitjora a cada dia que passa i que, per tant, encara que s'intentarà retardar "dies i setmanes", cal que la població sigui conscient de la situació.

En la roda de premsa posterior a la primera reunió de Govern d'aquest any, la portaveu ha subratllat que els embassaments mantenen la tendència decreixent, que el sistema Ter-Llobregat es troba a un 17% de la seva capacitat, quan l'estat d'emergència se situa en un 16%, i que les previsions de pluja per als propers dies són insuficients. Això no obstant, ha volgut posar en valor la producció d'aigua de les dessalinitzadores al llarg del 2023, que ha arribat als 75 hectòmetres cúbics, que amb els 73 hectòmetres de l'any anterior, sumen gairebé 150 hectòmetres cúbics. "Sense aquesta acció anticipada avui estaríem en un escenari catastròfic", ha advertit.

Pel que fa la situació sanitària, el Govern recorda que la normativa sobre un ús generalitzat de màscara correspon a l'Estat, per la qual cosa Plaja s'ha limitat a insistir en els consells bàsics per a persones amb símptomes, o amb factors de risc, així com el seu ús en espais especialment sensibles com són els hospitals.

Pressupostos per tercer any consecutiu

Més explicita ha estat la portaveu sobre l'aprovació dels pressupostos per a l'any vinent. Ha assegurat que aquesta és la carpeta més important del Govern, ha reiterat que les negociacions amb els grups amb qui l'executiu considera que es pot arribar a acords estan en curs, i ha insistit en les crides a aquestes formacions polítiques perquè apartin els interessos i estratègies partidistes i facilitin l'aprovació dels comptes.

Plaja ha assegurat que l'executiu vol evitar que es demorin les converses i ha apuntat la confiança en un acord en qüestió de setmanes. En qualsevol cas, ha insistit en l'optimisme de l'executiu, convençut que es podran aprovar els pressupostos per tercer any consecutiu, després que, segons ha apuntat la portaveu, fa més de deu anys que no s'aproven tres projectes de manera consecutiva, 

En ser preguntada sobre la polèmica en relació al ninot amb la imatge de Pedro Sánchez que va ser colpejat davant de la seu del PSOE la nit de Cap d'any, Plaja ha admès que traspua odi, ha denunciat que aquestes accions s'han de condemnar sempre, més enllà de qui sigui l'objectiu dels insults, i ha denunciat que aquesta polèmica demostra que hi ha un doble raser després que "durant massa temps clares mostres d'odi s'han dirigit als catalans".