La consellera d'Acció Exterior i Transparència, Victòria Alsina, no té previst dimitir i espera que sigui el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès que la destitueixi del càrrec, segons l'agència Europa Press. Alsina espera que la seva etapa al Govern la tanqui Aragonès, segons les mateixes fonts. Des de la conselleria d'Alsina aclareixen, però, que la consellera tal com van votar els afiliats de Junts, va posar el seu càrrec a disposició del partit i té la intenció d'abandonar el Govern. A més, avisen que aquest cap de setmana l'encara consellera no farà declaracions i, per tant, no donarà cap entrevista, i "en principi" el pròxim dilluns farà una darrera nota de premsa. 

Cartes de renúncia 

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ja va anunciar aquest divendres després de conèixer que la militància del partit havia votat per majoria sortir del Govern, que els consellers de Junts havien fet arribar al president la renúncia al càrrec. Es tracta dels consellers d'Economia i Hisenda, Jaume Giró; Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina; Justícia, Lourdes Ciuró; Universitats i Recerca, Gemma Geis; Drets Socials, Violant Cervera; i Salut, Josep Maria Argimon. A més, Turull va revelar que Xavier Trias, l'exalcalde de Barcelona a qui Junts aspira a presentar com a candidat a les pròximes eleccions municipals i que no ha amagat el seu suport a continuar al Govern, li havia enviat un missatge garantint-li el seu suport. El cessament dels consellers de Junts serà efectiu quan surtin publicats en el Diari Oficial de la Generalitat (Dogc) i a partir de llavors Aragonès podrà nomenar els nous consellers.

Hores després de la decisió de Junts de trencar el Govern amb ERC, Turull ha parlat sobre la posició en la qual ha quedat Pere Aragonès, i ha declarat que només té dues opcions: "qüestió de confiança o eleccions". Així de contundent s'ha mostrat aquest dissabte en una entrevista a RAC1, on ha afirmat que "o el nou govern se sotmet a una qüestió de confiança o es convoquen eleccions". En aquest sentit, ha afegit que "això només ho pot decidir el president de la Generalitat, però dels 74 diputats, 41 ja no li donen suport".

Governar en solitari

Pere Aragonès va comparèixer d'urgència aquest divendres després de l'anunci dels resultats de Junts. El president es manté en la seva idea i va deixar ben clar que no convocarà eleccions. "Respecto, però no comparteixo" la decisió, va assegurar Aragonès, que a més va prometre construir un executiu "estable" i "allunyat del soroll" ara que el Govern entra en una nova etapa. En la mateixa línia s'ha manifestat aquest dissabte la consellera de la presidència, Laura Vilagrà, que ERC té la intenció que el nou Govern de la Generalitat estigui format només per membres del seu partit i no de cap altra formació, després de la sortida de Junts. En una entrevista a RAC1, Vilagrà ha explicat que no es plantegen obrir el Govern per negociar-lo amb altres partits, fet que es tradueix en un Executiu només d'ERC, amb possibles incorporacions d'independents. En aquest sentit, minuts després ha dit a Catalunya Ràdio que s'està treballant en una nova estructura de Govern, que podria suposar una reducció del nombre de conselleries a través de la seva fusió i que espera que aquesta pugui estar llesta pel proper Consell Executiu de dimarts.