Serà qüestió d'hores. Divendres es va oficialitzar, amb l’obertura de les urnes, la sortida de Junts per Catalunya del Govern de la Generalitat. I el president Pere Aragonès no ha volgut perdre el temps a l’hora de formar un nou executiu d'Esquerra Republicana, que serà monocolor i que té intenció d’esgotar els quatre anys de legislatura. Per això el cap del Govern s’ha tancat aquest cap de setmana amb el seu equip de màxima confiança per mantenir reunions i trucades i tancar tots els detalls. Segons fonts de Presidència, si s'enllesteix tot, Aragonès podria anunciar aquest mateix diumenge --o a tot estirar dilluns al matí-- la nova estructura i els consellers que substituiran els dirigents sortints de Junts. Un nou Govern de la Generalitat que ja estarà configurat per la reunió d'aquest dimarts. I que haurà de trobar els suports al Parlament per poder continuar la legislatura, començant pels pressupostos. Ara mateix no els tenen però tiren d'orgull i unitat. Com Oriol Junqueras aquest diumenge, reivindicant ERC com el partit "més represaliat" però que resisteix.

El president de la Generalitat ha reprès la feina al Palau de la Generalitat aquest diumenge al matí, on durant el cap de setmana l'han acompanyat el director de la seva oficina, Sergi Sabrià, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. Justament el nom de Vilagrà sona per ocupar la vicepresidència, que porta deu dies vacant després del cessament de Jordi Puigneró ara fa deu dies. A les travesses també hi apareixen Natàlia Mas, que va treballar a Economia amb Oriol Junqueras, o Marc Ramentol, que va ser número dos d'Alba Vergés a Salut. Malgrat tot, l'hermetisme és total a Sant Jaume: encara no hi ha res oficial pel que fa als nous noms; només que buscaran independents, de perfil tècnic, i que no s’incorporaran altres partits a l’executiu, com podrien ser els comuns. Serà un Govern monocolor.

En la llista de trucades realitzades pel president Aragonès hi figuren agents econòmics i socials i també la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, amb qui va conversar aquest dissabte, segons ha pogut saber ElNacional.cat. Els republicans tracten de reforçar-hi aliances. No obstant això, Albiach ha advertit el cap del Govern que haurà de teixir una aliança “estable” per culminar la legislatura: “És un govern que neix mort i, per tant, no podrà comptar amb el nostre suport”.

A l’espera de saber si hi ha reestructuracions i fusions en les conselleries, són set les vacants de Junts per Catalunya a reocupar a Palau: la vicepresidència i conselleria de Polítiques Digitals i Territori, fins fa deu dies en mans del cessat Jordi Puigneró; la del conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró; la de la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina; la de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis; la del conseller de Salut, Josep Maria Argimon; la de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i la de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró. Es produeix la circumstància que la majoria d’aquests consellers, excepte Geis, havien apostat per quedar-se al Govern. Altres, com Argimon, ni s’havien pronunciat.

El calendari està previst perquè dimarts es pugui reunir ordinàriament el nou Consell Executiu. Aquest dilluns, el DOGC publicarà el cessament dels consellers sortints i el seu personal eventual. Dimarts, a les nou del matí, prendran possessió els nous titulars i a les deu participaran de la reunió de Govern, que nomenarà els nous secretaris generals. A la tarda tindran lloc els traspassos de carteres als respectius departaments.

ERC treu pit

Són hores frenètiques a Palau i hores de treure pit a Esquerra Republicana, malgrat la fragilitat dels seus suports, comptant amb només 33 diputats al Parlament i amb Junts i la CUP a l’oposició. Aquest dissabte, Oriol Junqueras ja va refusar la mà estesa del PSC de Salvador Illa, perquè no fa res per a combatre la repressió. I aquest diumenge, en un acte al Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc, el líder dels republicans ha reivindicat "qui som". I ha desenvolupat l'argument: “Som el partit amb més represaliats de la història de Catalunya”. Tot seguit ha recordat seu pas i el de la resta de dirigents independentistes per la presó, quan no els deixaven donar classes d'història a altres reclusos. Era un homenatge “a les persones d'Esquerra Republicana que van donar-ho tot pel país i la República”.

Pressupostos, primer obstacle

Els pressupostos, que han estat confeccionats pel conseller Jaume Giró, seran el primer obstacle en el nou camí que inicia el Govern de la Generalitat. Els republicans s'aferren justament al disseny per part de Junts per a poder-los tirar endavant. Però en les últimes hores han admès la possibilitat que no tinguin els suports per als nous comptes. Ho verbalitzava el mateix Junqueras aquest dissabte: "Si aquells que han elaborat els pressupostos estan disposats a votar-los, hi haurà pressupostos. I si no els volen votar, hi haurà una pròrroga". Una idea que ha apuntalat aquest diumenge la secretària general Marta Rovira en una entrevista a La Vanguardia: una pròrroga podria respondre a les "necessitats actuals" de Catalunya.