L'exsecretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, que va defensar que la formació es quedés al Govern de la Generalitat, ha certificat aquest dissabte en una entrevista a 'El suplement' de Catalunya Ràdio que "el procés, definitivament, s'ha tancat". A parer de Sànchez, amb la decisió de la militància de Junts de sortir del Consell Executiu liderat per Pere Aragonès, la sensació és que "es tanca una etapa" perquè "el procés va consistir en gran part en la recerca d'un acord permanent dels tres partits independentistes des del 2012, i hem arribat fins ara". Jordi Sànchez sosté que "s'entra en un nou cicle que ens porta a una situació desconeguda" i ha volgut manifestar la seva preocupació per "com serem capaços de reconstruir la unitat estratègica en aquest nou escenari, partint de la base que crec que, sense unitat estratègica, no avançarem".

🔴 Junts surt del Govern, última hora: les reaccions

En aquest sentit, qui també fou president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) veu "més difícil, en aquestes posicions, reconstruir la unitat estratègica". Preguntat pel lloc en què queda Junts per Catalunya i el seu paper a l'oposició i, sobretot, per l'estratègia a seguir per avançar cap a la independència, Sànchez s'ha limitat a expressar que això "s'haurà de preguntar als que han defensat sortir del Govern", tot i que s'ha mostrat convençut que "ho saben i ho explicaran al proper Consell Nacional".

"Mai m'he plantejat deixar la militància de Junts"

En relació amb la posició en què se situen ara els que han defensat la continuïtat de Junts al Govern i el risc que el partit es pugui partir, Jordi Sànchez ha deixat clar que mai s'ha plantejat deixar la militància de Junts encara que guanyés l'opció de sortir del Govern i sosté que "cap de les persones que ha treballat per donar valor a l'estratègia de seguir al Govern, tot i no ser la via vencedora, marxarà del partit". Des del punt de vista de l'exsecretari general del partit, Junts "és un bon instrument, té una direcció i un lideratge que ha quedat reforçat". Per a Sànchez, la presidenta de la formació, Laura Borràs, surt reforçada perquè "va fer una aposta clara per sortir de l'executiu i és l'opció que s'ha acabat imposant". En tot cas, no creu que això afecti la figura de Jordi Turull, l'actual secretari general: "En absolut queda qüestionat".

Si bé Sànchez reconeix que "no hi ha mirades diferents a Junts" sobre el fet que "una part de l'acord amb ERC no s'ha complert", l'exdirigent de Junts ha indicat que l'opció de seguir al Govern era bona perquè "des de dins es podia articular la confrontació amb l'Estat". En tot cas, apunta que tots els militants que han defensat la continuïtat a l'executiu estan "absolutament tranquils" i ha posat en valor que un 43% dels afiliats s'inclinessin pel 'sí': "És una xifra important, però acceptem la decisió adoptada per les bases".