El govern espanyol continua vigilant amb recel les accions de l'independentisme en el seu retorn a les institucions catalanes, malgrat la plena vigència de l'article 155 de la Constitució. El fet és que la sessió constitutiva del Parlament no ha exaltat els ànims a la Moncloa: segons fonts de l'executiu central, el discurs del president de la cambra, Roger Torrent, ha transcorregut dins dels marges de la "normalitat, sense sorpreses respecte de les majories que han obtingut". "Almenys, no ha empitjorat la situació", expliquen personalitats de l'entorn de Mariano Rajoy, sobre si haurien observat indicis de reprendre la declaració unilateral d'independència i el pols amb l'Estat.

La qüestió és que Rajoy tenia el recurs d'inconstitucionalitat a punt per presentar-lo davant del Tribunal Constitucional, en cas que els diputats a Brussel·les haguessin delegat el seu vot. Així ho va explicar als periodistes en una trobada informal a la Moncloa aquest dimarts. Finalment no ha estat necessari, ja que Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret i Toni Comín han decidit no delegar-lo. Sobre això, les fonts del govern espanyol creuen que la publicació de la notícia del recurs hauria actuat de forma "dissuassòria" i per això nos'hauria fet.

El fet és que Rajoy no pensa emetre tampoc un recurs per al vot que han delegat dels diputats presos, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Joaquim Forn, per a la constitució de la Mesa del Parlament, com explicava al matí aquest diari. Això passa després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena els autoritzés a fer-ho d'aquesta manera, sota la idea de no privar-los del dret de representació política, com a conseqüència de la condició de presó cautelar. Diferent opinió tindria en aquest cas Ciutadans, que sí ha criticat la delegació del vot –però sense anunciar-ne un recurs al respecte.

Davant d'aquest escenari, a la Moncloa consideren que la casuística de delegar el vot no es pot fer extensible a futures votacions. Expliquen que la mesa d'edat a pogut interpretar el reglament d'aquesta manera per al cas concret, cosa que no garanteix el dret a mantenir-ho per norma en endavant. L'executiu central recorda que la decisió de poder assistir físicament a votacions –com ara la investidura– s'hauria de vehicular via una petició del jutge Llarena per part dels diputats a la presó, o que la mesa presidida per Torrent valori la delegació en cada cas concret.

De forma contrària, i en cas de interpretacions que es puguin fer al marge de la legalitat, els assessors de Rajoy tindran el recurs d'inconsitucionalitat a punt, adverteixen les fonts. "Hem estudiat tots els escenaris", diuen.