Mariano Rajoy descarta recórrer davant del Tribunal Constitucional contra el vot delegat dels diputats presos, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Joaquim Forn, per a la constitució de la Mesa del Parlament. Això passa després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena els autoritzés a fer-ho d'aquesta manera, sota la idea de no privar-los del dret de representació política, com a conseqüència de la condició de presó cautelar. Rajoy ja s'inclinava a no fer-ho aquest dimarts, com va insinuar als periodistes durant una trobada a la Moncloa, i aquest matí s'ha confirmat la negativa.

El fet és que la decisió de Llarena va cridar l'atenció perquè el reglament del Parlament no preveu la casuística de delegar el vot estant a presó. Alguns analistes fins i tot havien criticat allò que podria ser interpretat com una interferència del poder judicial en el funcionament legislatiu. Així i tot, a la Moncloa prefereixen no emetre un recurs que caigui en sac foradat, a causa de la doctrina emprada pel Suprem, i n'evitaran el recurs. Diferent opinió tindria en aquest cas Ciutadans, que sí ha criticat la delegació del vot –però sense anunciar-ne recurs.

Diferent era per a Rajoy el cas dels diputats a Brussel·les, pel qual el president espanyol sí que hagués presentat el contenciós al TC. Finalment no ha calgut, perquè Carles Puigdemont i la resta del Govern en funcions a Bèlgica ha decidit no delegat el vot per a la Mesa del Parlament.