La portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, ha culpat el govern espanyol de la revocació del tercer grau dels set presos de Lledoners. Durant la roda de premsa telemàtica d'aquest dimarts a Palau, posterior al Consell Executiu, Budó ha acusat la Moncloa de "fer-ho tot" per mantenir els presos polítics tancats "per ser qui son".

Així, la consellera de la Presidència ha apuntat que la decisió del jutjat de vigilància penitenciària "és venjança i no justícia". Budó ha constatat la contradicció que el PSOE parli d'indults i diàleg i, alhora, la Fiscalia hagi demanat la revocació del tercer grau dels presos "pel que representen". La consellera ha afegit que el ministeri públic no té autonomia i que depèn de la Fiscalia General.

 

El jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya ha retirat el tercer grau penitenciari als set presos independentistes de Lledoners, després que ho demanés la fiscalia. Inicialment no va suspendre cautelarment la semillibertat, com demanava el ministeri públic, però ara, analitzant el fons de la qüestió sí que l’ha anul·lat, i els presos tornaran al segon grau, l’ordinari, pel qual només podran sortir si tenen permisos puntuals.

El magistrat considera "prematur" el tercer grau tenint en compte que no han complert, cap d’ells, ni una tercera part de la pena i no han assumit els seus actes com a delictius. Segons les set interlocutòries, gairebé idèntiques les unes de les altres, la fiscalia té raó quan constata la “incompatibilitat entre el tercer grau i el compliment de les finalitats de la pena”.

El magistrat recorda que la pena ha d’anar orientada a la reinserció social, però no és l’únic objectiu, ja que la condemna també ha de servir per pagar el deute amb la societat i prevenir futurs delictes.

Pel que fa a la retirada de la immunitat als eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, Budó ha reconegut que era "previsible" però ha alertat que "si tenim en compte que normalment els suplicatoris s'aproven per unanimitat, avui hem aconseguit una victòria".

La fàbrica de bateries

Per altra banda, Budó ha confirmat que el Govern defensarà "activament" la instal·lació d'una planta de bateries a Catalunya, a prop de la fàbrica de Seat a Martorell (Baix Llobregat). Malgrat no haver enviat cap representant de la Generalitat a l'acte que van protagonitzar el Rei i el president del espanyol, Pedro Sánchez, divendres passat a Martorell, Budó ha assegurat que el Govern dona "màxim suport" a la indústria automobilística i a la "transició cap al vehicle elèctric".

Budó ha expressat el seu suport perquè la nova planta de bateries anunciada "es quedi a Catalunya, a prop de Martorell", i ha garantit que el Govern posarà "totes les eines necessàries perquè això sigui així". "Quan el Govern hàgim de participar activament en aquest projecte, hi serem", ha assegurat.