El Govern de la Generalitat posarà en marxa la tramitació legislativa que haurà de donar efectivitat a les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional durant el primer Consell Executiu del 2019, previst per al dimarts 8 de gener. Així ho va anunciar el president de la Generalitat, Quim Torra, durant el seu discurs de Cap d'Any.

Segons ha avançat RAC1, el mecanisme legal que utilitzaria la Generalitat per recuperar totes aquestes lleis és fer una llei Òmnibus. És a dir, la una nova llei serà un paraigua que aglutinarà totes les normatives tombades pel Tribunal Constitucional. Seria la primera vegada que es fa servir una llei Òmnibus com a resposta global a l’acció del Constitucional.

Recuperar les lleis socials

El Govern va avançar ahir en el discurs de Cap d'Any de Quim Torra que posarà en marxa la tramitació legislativa que haurà de donar efectivitat a les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional durant el primer Consell Executiu del 2019, previst per al dimarts 8 de gener. Així mateix, el cap de l'executiu va assegurar que el motor del "canvi republicà" són els drets socials.

El pla de Govern que Torra va presentar el 25 de setembre ja preveia aprovar les lleis socials suspeses pel TC. Cal recordar que, el 5 de juliol, el Parlament va instar el mateix executiu a recuperar aquestes normes, amb els vots a favor de JxCat, ERC i la CUP, i l'abstenció de CatECP. Cs, PSC-Units i PPC no van participar en la votació. Així, el Govern pretén que el primer Consell Executiu del 2019 aprovi la tramitació legislativa per recuperar aquestes lleis.

Pel que fa al balanç del 2018, Torra va defensar continuar construint "un país millor, que no exclogui ningú", que faci del dret a l’habitatge, a l’educació, a la salut, al treball, a la igualtat d’oportunitats, a la sostenibilitat i al medi ambient la "raó de ser" de cada decisió política. El president ha afegit que els catalans seran el que vulguin ser, tot i advertir que el futur s'ha de construir "des d'avui". "Estiguem preparats per a l’any de la llibertat, que ja s’acosta", va concloure.

Què és la llei Òmnibus?

Les lleis Òmnibus són un conjunt de cinc lleis que en modifiquen un total de 87, en deroguen 6 totalment i 23 parcialment, i abasten la major part d'àmbits d'activitat, des del social, l'agroambiental, l'econòmic i el sanitari fins al cultural o el de la seguretat.

Les va aprovar el Parlament de Catalunya en les sessions del 29 de desembre de 2011 i del 22 de febrer de 2012, amb l'objectiu de modernitzar l'administració a partir de fer-la més àgil, eficient i transparent, i preparar-la per contribuir amb més eficàcia a la recuperació econòmica.