Pas endavant. El president de Generalitat, Quim Torra, ha tancat el seu primer missatge institucional de Cap d’Any amb una crida contundent a la ciutadania per continuar el camí recorregut pel procés independentista: “Els catalans serem allò que vulguem ser. Però el futur l’hem de construir des d’avui. Estiguem preparats per a l’any de la llibertat, que ja s’acosta”.

El missatge ha estat enregistrat per TV3 al saló Mare de Déu de Montserrat del palau de la Generalitat. El president ha comparegut flanquejat per la bandera catalana, un pom de flors grogues —en clara al·lusió simbòlica als presos polítics i exiliats— i, al fons, un quadre amb la figura de Sant Jordi. 

Com no podia ser de cap altra manera, Torra ha iniciat el parlament amb la denúncia de la situació dels presos polítics i exiliats arran del referèndum de l’1-O i la declaració d’independència fallida: “El seu exili i la seva presó són el nostre exili i la nostra presó; la seva llibertat serà la nostra llibertat”, ha subratllat.

Torra ha qualificat de “gravíssima” la situació política que deixa el 2018, però, lluny de transmetre desànim, ha cridat a “la lluita constant per mantenir l’esperança i l’autoconfiança”.

Arran d’una citació del senador nord-americà Robert Kennedy, assassinat ara fa mig segle —“Només aquells que s’atreveixen a arriscar molt poden aconseguir molt”— i amb el punt de mira en el judici als líders independentistes al Tribunal Suprem, Torra ha afirmat que el 2019 “ha de servir, precisament, per realitzar el mandat democràtic de llibertat, per revoltar-se davant de la injustícia i per fer caure els murs de l’opressió”.

Torra ha justificat un punt i seguit al procés independentista perquè el 80% de la societat catalana, “capaç de teixir grans consensos socials, ho demana”. Ho ha concretat en tres factors: republicanisme, rebuig a la repressió penal de l’independentisme i referèndum: “som i ens sentim republicans”, “no acceptem la repressió penal per resoldre qüestions polítiques i democràtiques” i “volem exercir el nostre dret a l’autodeterminació”.

Missatge a l'Estat: diàleg creïble

Si bé fa pocs dies el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, rebutjava el document de 21 punts que Torra li va lliurar en la recent cimera de Pedralbes per engegar una negociació política, el president ha reiterat l’oferiment de diàleg i negociació, però també “la necessària mediació internacional”.

“Cal que l’Estat tingui voluntat d’encarar un diàleg creïble, sincer i valent per a una solució democràtica i política”, ha precisat Torra, amb la qual cosa ha obert el ventall de les possibles sortides al conflicte negociades amb l’Estat.

Unitat de l'independentisme i l'esquerra

Torra també ha fet una mirada cap al moment de l’independentisme —les diferències estratègiques entre sectors de JxCat, el PDeCAT, ERC i la CUP— i el paper de les forces que donen suport a l’autodeterminació —els comuns— per invocar la necessitat de mantenir la unitat. Ho ha fet en vigílies d’un any que estarà marcat pel judici de l’1-O i les eleccions municipals i europees. “Ens hem d’exigir ser més forts en la unitat”.

El president ha posat sobre la taula l’agenda mínima a partir de la qual l’independentisme i els demòcrates haurien de refer els consensos. Així, ha parlat de la necessitat de “vetllar per aïllar i denunciar l’extrema dreta i el feixisme” i d'afrontar el judici de l’1-O recordant que el 80% dels catalans considera que els membres del Govern i del Parlament i els líders socials empresonats preventivament, en alguns casos, des de fa més d’un any “són innocents, van complir amb el que els demanàvem i cal que tornin a casa”.

Prendre de nou la iniciativa

Torra, que en altres intervencions públiques s’ha mostrat partidari d’aprofitar un nou momentum per reactivar el procés independentista i la república, ha esbossat una nova fase d’actuació. Sense abandonar la protesta i la denúncia “als quatre vents” sobre l’existència de presos i exiliats polítics en ple segle XXI “a Catalunya, al cor d’Europa”, ha proposat “prendre de nou la iniciativa” per guanyar la “llibertat col·lectiva”, assegurant així la “llibertat personal”.

El president ha fet una referència a la figura de Josep Pallach, fundador del PSC-Reagrupament, amb què ha fet clarament l'ullet als sectors autodeterministes del socialisme i l’esquerra catalanista: “Cap ciutadà no és lliure si el seu poble no ho és”. I ha ampliat el perímetre de la crida a la CUP i als comuns lligant la lluita pels drets civils i socials, la defensa dels drets humans i la de l’autodeterminació: “Deixem enrere les desconfiances, les diferències que ens puguin separar”, ha demanat.

Torra ha fet un repàs a les bones dades econòmiques del 2018, que han desmentit les profecies més apocalíptiques sobre els efectes del procés —20 trimestres continuats de creixement del PIB i més de 60 mesos de disminució interanual de l’atur. Tanmateix, ha defugit el triomfalisme i ha insistit a relligar el projecte republicà amb els drets socials: “El motor de canvi republicà de la nostra societat són els drets socials de tots”.

 

 

Lleis socials tombades pel TC

El president ha anunciat que el primer Consell Executiu de l’any activarà la tramitació legislativa de les lleis socials que van ser suspeses pel Tribunal Constitucional. Torra aplica així una de les mesures del seu discurs d'investidura, del 15 de maig passat, en el qual es va comprometre a recuperar 16 lleis del Parlament tombades pel TC, entre les quals la de desnonaments i pobresa energètica. 

“Que l’any 2019 ens faci renéixer l’esperança”, ha demanat el president, i ha expressat la seva confiança que el poble de Catalunya “sabrà encarar” un any que serà “decisiu” per a tothom. Un any que vol afrontar “amb la determinació del primer d’octubre i la força col·lectiva de dignitat del 3 d’octubre”. Torra, que ha invocat les “banderes” de “la democràcia, la justícia i la no-violència”, ha remarcat així la vigència del referèndum i la mobilització social contra la repressió, més enllà del perímetre de l’independentisme.