El líder de la Lliga i exministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, ha demanat que Itàlia "no sigui protagonista de la justícia o la revenja a petició d'altres països", en al·lusió a la detenció de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, del cas del qual ha recordat que ja Alemanya va rebutjar al seu dia el lliurament a Espanya.

Salvini ha assegurat durant un acte a Milà que no vol entrar en "qüestions internes d'altres Estats", però ha suggerit que les autoritats italianes s'han de centrar en altres temes: "Ens costa detenir delinqüents italians i arrestem parlamentaris d'altres països".

Puigdemont va ser detingut dijous després d'aterrar a l'aeroport de l'Alguer, a Sardenya. "És curiós, ja que altres països com Alemanya han dit no a l'extradició perquè es tracta d'un crim polític", ha apuntat Salvini, segons l'agència de notícies AdnKronos.

"Espero que Itàlia no es converteixi en protagonista de la justícia o la revenja a petició d'altres països", ha postil·lat, sense al·ludir directament a Espanya.

Més taxatiu ha estat l'eurodiputada Gianna Gancia, també de la Lliga, que ha expressat la seva "solidaritat" directa amb Puigdemont i ha reclamat el seu alliberament "immediat", argumentant que la detenció manca de "legitimitat".

Puigdemont sabia que l'esperaven

"El president mai no va sol". Aquest és la manera de treballar de l'equip de Carles Puigdemont i aquest dijous no era una excepció. Quan el líder independentista descendia a l'aeroport de l'Alguer de l'avió amb què havia viatjat des de Brussel·les ja sabia què li esperava a terra.

Puigdemont viatjava acompanyat a l'avió, mentre que a l'aeroport l'esperaven el senador Jami Matamala, el director de la seva oficina, Josep Alay, i una col·laboradora d'estreta confiança.

L'objectiu del viatge era participar en la Trobada Internacional Adifolk i reunir-se amb el president de la regió de Sardenya i amb el Síndic de l'Alguer.

L'independentisme, mobilitzat

L'independentisme s'ha tornat a mobilitzar d'urgència arran de la detenció del president en l'exili, Carles Puigdemont, en la seva arribada a l'Alguer. Centenars de persones han respost a la crida de l'Assemblea i els CDR i s'han manifestat davant del consolat italià.

Per altra banda, l'Assemblea ha convocat una "gran manifestació" pel diumenge 26 de setembre.

Tot i que aquesta nova mobilització està impulsada per l'Assemblea, fonts de l'entitat han explicat a l'ACN que esperen que s'hi sumin altres entitats i partits.

 

Imatge principal: El líder de la Lliga i exministre de l'Interior italià, Matteo Salvini / Europa Press