Arran de la incertesa generada per les darreres declaracions de Pedro Sánchez, el Govern ha insistit aquest diumenge a demanar la presència del president del govern espanyol a la taula de diàleg entre Estat i Generalitat. Aquesta reunió és "un reinici després d'un any i mig i la presència (institucional) ha de ser al màxim nivell", han assenyalat fonts del Govern a l'ACN.

Amnistia i autodeterminació

El Govern ha exigit avui la presència del president espanyol a la taula de diàleg, que en un principi estava programada per la setmana del 13 de setembre, però que Sánchez ara preveu ajornar fins a l'octubre.

Paral·lelament, l'Executiu català també ha reiterat avui que esperen una proposta de l'Estat pel que fa a l'amnistia i l'autodeterminació, i que aquesta es concreti en la taula de negociació entre els dos governs. Les mateixes fonts del Govern han assegurat que els temes formen part del dia a dia entre Estat i Generalitat, i que per tant s'han de negociar i formar part de les reunions bilaterals.

Pilotes fora

En una entrevista publicada avui a El País, Sánchez ha continuat sense aclarir la seva presència a la taula de diàleg"El més important no és si hi vaig o no; l'important és si hi ha avenços en aquesta mesa, i en això hi hem de treballar tots", s'ha limitat a respondre Sánchez.

"Sempre he manifestat que la meva disposició per al diàleg és total. M'he reunit amb el president Torra, amb el president Aragonès i em vaig reunir en aquesta sala amb la delegació del Govern de la Generalitat de llavors", ha recordat.

Por als barons

El congrés federal del PSOE es durà a terme els dies 15,16 i 17 d'octubre a València i des de la Moncloa prefereixen ajornar la taula de diàleg amb el Govern per no haver d'obrir aquest meló en ple congrés socialista, on Sánchez hauria d'explicar molt bé als barons del seu partit per què vol reunir-se amb els independentistes.

La Moncloa vol posposar com sigui la taula de diàleg per estalviar-se un altre mal de cap, aquest cop amb els barons socialistes, per això, si aconsegueixen contenir les previsibles pressions d'ERC, la taula de diàleg es posposaria a finals d'octubre. Segons el rotatiu espanyol, l'entorn socialista vol que Sánchez es mantingui "tranquil" amb el conflicte a Catalunya i que es mogui "sense massa soroll després dels indults".

Especifiquen que necessiten "un temps de tranquil·litat" i per aquest motiu ajornar la trobada entre Estat i Govern seria la millor opció.

 

Foto principal: el president del Govern, Pere Aragonès / ACN