A poc més d'una setmana de la taula de diàleg, prevista per finals de la setmana del 13 d'aquest mes, el president espanyol, Pedro Sánchez, vol intentar posposar-la fins a finals d'octubre, segons publica La Razón i ha difós Rac1.

El congrés federal del PSOE es durà a terme els dies 15,16 i 17 d'octubre a València i des de la Moncloa prefereixen ajornar la taula de diàleg amb el Govern per no haver d'obrir aquest meló en ple congrés socialista, on Sánchez hauria d'explicar molt bé als barons del seu partit per què vol reunir-se amb els independentistes.

El president socialista encara no ha aclarit si presidirà la trobada entre govern català i espanyol, tot i que aposta per anar-hi amb "la mà estesa" i posar en valor la "Agenda del reencuentro".

Sánchez busca tranquil·litat

Moncloa vol posposar com sigui la taula de diàleg per estalviar-se un altre mal de cap, aquest cop amb els barons socialistes, per això, si aconsegueixen contenir les previsibles pressions d'ERC, la taula de diàleg es posposaria a finals d'octubre. Segons el rotatiu espanyol, l'entorn socialista vol que Sánchez sigui "tranquil" amb el conflicte a Catalunya i que es mogui "sense massa soroll després dels indults".

Especifiquen que necessiten "un temps de tranquil·litat" i per aquest motiu ajornar la trobada entre Estat i Govern seria la millor opció.

El diàleg "no durà el referèndum"

L'executiu espanyol vol aconseguir, amb la reunió bilateral amb la Generalitat, una nova reforma estatutària "si es trobés un succedani de votació que enterrés el referèndum d'autodeterminació", asseguren a La Razón. Les mateixes fonts expliquen que ERC sempre ha negat en públic que acceptaria o es conformaria amb "la marca blanca" de la seva consulta, però està sobre la taula. 

Les dues parts saben que la negociació bilateral, o taula de diàleg, "no durà a un referèndum d'autodeterminació", però tots confien que sorgeixi un diàleg que, segons el rotatiu espanyol: "Recol·locaria a ERC en el seu pols amb Junts i el PSOE rendibilitzaria a Catalunya els indults i la seva voluntat de diàleg".

Cuixart diu la seva

A tot això, el president d'Òmnium CulturalJordi Cuixart, en una entrevista al Faqs de TV3, ha assegurat que "si Pedro Sánchez dubta en anar o no a la taula de diàleg vol dir que no s'ho creu gaire". Cuixart ha seguit i ha preguntat a el president d'Espanya: "Us creieu, o no, la taula de diàleg?"

El pres indultat i activista ha dit que "l'Estat espanyol està mostrant una intencionalitat nul·la en resoldre el conflicte polític" i que si el president socialista està dubtant en anar a la taula de negociació "vol dir que no s'ho creu gaire". Cuixart també ha retret al moviment independentisme català no tenir una estratègia sòlida i compartida: "El sobiranisme català ha d'anar a la taula de diàleg amb una estratègia compartida".

Imatge principal: Pedro Sánchez en un acte del PSOE a Jaén. - EFE