El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha afirmat aquest dijous en una entrevista a la Cadena Ser que encara "és aviat" per decidir si el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, serà present a la taula de diàleg que es reunirà previsiblement el 16 o 17 de setembre a Barcelona.

Bolaños ha recordat que el president espanyol ja va ser present a la primera reunió de la taula, i ara els equips dels dos governs estan treballant per determinar "la composició de les delegacions".

Per la seva banda, aquest dilluns passat, la portaveu del Comitè Organitzador del 40 Congrés del PSOE i viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, va assegurar que "no és tan important qui hi ha a la taula de diàleg com la voluntat d'arribar a acords". En una roda de premsa des de Ferraz, Granados va deixar en mans dels executius la configuració dels equips i va dir que "més enllà de la composició", el que cal és que hi hagi "voluntat de diàleg, negociació i pacte".

Bolaños també ha insistit, com va fer dimarts a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que la reforma del delicte de sedició no és una de les prioritats que el seu executiu ha fixat per al que queda d'any. No consta al pla normatiu del 2021 i "la prioritat en aquests quatre mesos clarament és el creixement econòmic i la recuperació social". Ha destacat que un terç de les 150 lleis i decrets que l'executiu vol aprovar són compromisos amb la Comissió Europea i vinculats als fons europeus.

L'anterior ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, es va comprometre a aprovar la reforma abans del 31 de desembre del 2020. La reforma no va arribar i al llarg del 2021 l'executiu espanyol ha evitat posar-hi data, si bé des del ministeri s'apuntava que arribaria més aviat que tard. Ara el govern espanyol ha deixat clar que no és una prioritat, una vegada que els presos polítics estan en llibertat després que l'executiu acordés indultar-los. Amb tot, el Tribunal Suprem ha de decidir sobre els recursos presentats contra els indults, i la reforma és un argument a tenir en compte.

La reforma del CGPJ

El ministre de la Presidència ha refusat la condició que exigeix ara el PP per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), consistent a reformar la llei perquè una part dels vocals d'aquest òrgan siguin escollits pels mateixos jutges.

Segons ha explicat Bolaños, aquesta proposta no té recorregut perquè, en un estat de dret i una "democràcia plena" com l'espanyola, "ni els jutges poden escollir els jutges, ni els polítics poden escollir els polítics".

"A tots ens escullen els ciutadans perquè són poders de l'Estat. Tots deriven del vot lliure dels 47 milions de ciutadans", ha argumentat el ministre responsable de la negociació amb el PP en aquest tema, després d'apuntar que "no hi ha una altra via" que renovar el CGPJ mitjançant un acord entre el PSOE i el principal partit de l'oposició.

 

Foto principal: El ministre de la Presidència, Félix Bolaños / Europa Press