La diada de Sant Jordi serà aquest any excepcional, com a mínim des d'un punt de vista polític i institucional, sense la presència del president de la Generalitat, amb una part del Govern a l'exili i l'altra a la presó, sense missa ni benedicció de les roses, i sense la recepció a l'hereu i la pubilla. Tot plegat per l'aplicació de l'article 155, que ha generat una situació d'excepcionalitat extraordinària.

El govern català a l'exili, però, en un intent de donar un aire de normalitat a la jornada, ha emès una declaració institucional amb la qual celebra el Sant Jordi amb "un pensament especial per aquells que es troben privats de llibertat".

En el text es recorda dues figures "molt trascendents en la nostra història col·lectiva", dos literats que van patir la repressió, la censura i l'exili en pròpia pell. Són Manuel de Pedrolo, de qui aquest any se celebra el centenari del seu naixement, i Pompeu Fabra.

En la declaració institucional es destaca que "la censura i l’exili dels quals ells van ser víctimes són alguns dels dracs que sovint han provat de malmetre’ns com a poble", però s'assegura que "l’alegria" i "la generositat que impregna el nostre país cada diada de Sant Jordi ens ha fet irreductibles".

El text destaca que Manuel de Pedrolo és un dels escriptors més compromesos amb el país i "l'autor més censurat de tot el període franquista", que amb un llegat de més de 120 obres, va demostrar el seu "profund i insubornable compromís" amb les persones i el país.

De Pompeu Fabra es posa èmfasi en la seva vocació de servei "sense reserves", que el va convertir en conseller de la Generalitat a l'exili.

El Govern català a l'exili desitja que la rosa "sigui portadora dels nostres valors cívics" i el llibre "del nostre anhel de créixer plegats més poderosos i més lliures". La declaració parla d'una diada oberta "al món i a tothom que tenim a prop", i convida els ciutadans a gaudir "de les olors, els colors i els somriures d’aquest dia que sense cap dubte són ingredient imprescindible pel país millor que estem construint".