Dilluns 2 d'abril va fer cent anys del naixement al castell de l'Aranyó, a la Sagarra, de Manuel de Pedrolo i Sánchez de Molina. L'escriptor, un dels autors més prolífics de la literatura catalana, figura clau de les lletres de postguerra i intel·lectual de referència de l'esquerra independentista, serà recordat durant aquest 2018 amb un Any Manuel de Pedrolo impulsat per la Generalitat de Catalunya i comissariat per Anna Maria Villalonga, que ha programat, entre d'altres, l'exposició itinerant "Més enllà dels límits", diferents espectacles i conferències arreu del territori. L'11 i 12 d'abril, l'Institut d'Estudis Catalans acollirà el Simposi "Vigència de Manuel de Pedrolo", que reunirà diversos estudiosos i escriptors per reflexionar sobre l'obra de l'escriptor. A banda, el centenari és l'oportunitat de retrobar a les llibreries reedicions, textos inèdits, biografies i estudis sobre l'autor. A continuació, us oferim una selecció de cinc d'aquestes novetats.

Reedicions

portada totes les besties de carrega manuel de pedrolo 201711281313

Totes les bèsties de càrrega

Edicions 62, on havia treballat el mateix Manuel de Pedrolo, reedita aquesta novel·la propera a les distopies presentades a 1984, de George Orwell, Farenheit 451 de Ray Bradburi, o, fins i tot, a El conte de la criada escrit la nord-americana Margaret Atwood. L'obra exposa la situació d'un poble oprimit sota la tirania d'un control ferotge i violent. Escrita el 1965, representa una al·legoria a la repressió del règim franquista que va viure Catalunya. Les aventures d'un ésser innominat reflecteixen la lluita de tot un poble per la llibertat. Fets que, ben segur, trobaran connexió amb el moment d'incertesa que vivim.

pedrolo terra prohibida volum 1.jpg
La terra prohibida

La reaparició d'aquesta novel·la políticament compromesa de l'autor, editada per Comanegra, és tot un crit per la llibertat del poble català. És el primer volum d'una sèrie de quatre que l'autor va escriure el 1957. La censura imperant a l'època va fer que aquest text de resistència al règim on s'exposa la tortura i la vulneració dels drets humans trigues més de vint anys a ser publicat. Un antic milicià anarquista i independentista busca la seva filla en tornar de l'exili i retroba velles amistats del front, ara mutades pel temps i les dificultats imposades pel règim. Uuna història amb marcats trets autobiogràfics on es pot endevinar la relació de l'autor amb els seus antics companys de l'Exèrcit Popular i les dificultats durant la dictadura.

Inèdits

pedrolo manuel infant grans.jpg

Infant dels Grans

Aquest llibre fins avui inèdit, publicat també per Comanegra, va ser un regal de l'autor a la seva filla Adelais als quinze i setze anys. Quan a l'estiu de 1952 la família Pedrolo va marxar cap a Tàrrega per passar uns mesos amb el pare de l'escriptor l'Adelais tenia tot just vuit mesos i mig. El jove pare decidí aleshores deixar escrit tot el que la seva filla feia i deia, així com la seva relació amb els que l'envoltaven. El que va començar, potser, com un exercici d'estil per passar l'estiu esdevingué un text amb el mateix títol del llibre. Avui, l'Adelais recorda que el seu pare li va dir que fes el que cregués més convenient amb aquell text. D'aquesta manera, arriba avui la visió d'un Pedrolo íntim i familiar.

Biografies

unnamed 622x1024

Manuel de Pedrolo, la llibertart insubornable de Bel Zaballa

La periodista Bel Zaballa és l'autora d'aquesta biografia, publicada per l'editorial Sembra, que ressegueix, amb nombrosos documents i aportacions gràfiques, la vida de Pedrolo. Des de la seva genealogia aristocràtica fins a la seva discreta marxa l'estiu de 1990, revisant també la seva participació en el bàndol republicà durant la guerra civil, les seves dificultats com a intel·lectual catalanista durant el feixisme i la vida després del rotund èxit del Mecanoscrit del segon origen, fins a arribar a la malaltia i mort de l'autor. El llibre es completa amb un recull de les poesies visuals que l'autor va fer utilitzant les invitacions als actes que sempre declinà.

Estudis sobre l'autor

Pedrolo10cm

Manuel de Pedrolo, manual de supervivència de Sebastià Bennasar

L'escriptor mallorquí Sebastià Bennesar realitza una anàlisi sobre l'empremta de Manuel de Pedrolo a la Catalunya actual i reivindica apropar la figura de l'escriptor més enllà de la seva obra més coneguda. Presenta la feina d'institucions com la fundació homònima, que vetlla pel record de l'escriptor i el seu reconeixement al món de les lletres catalanes, o la lluita del poble de Tàrrega perquè la casa familiar esdevingui un museu. Classifica també les obres de Pedrolo dins de la política, la novel·la negra, el teatre, la poesia i tots els gèneres treballats per l'escriptor. El seu treball s'acompanya també per entrevistes a autors familiaritzats amb el treball de l'urgellenc. Tot plegat per fer més accessible la desconeguda obra de l'autor als lectors i recordar la seva importància a la història de la literatura catalana. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat