El govern espanyol ha demanat formalment el tercer desemborsament dels fons europeus 'Next Generation EU' amb un valor total de 6.000 milions d'euros. Aquesta quantitat estava condicionada al compliment de 29 fites i objectius, els quals s'han assolit durant el primer semestre del 2022, segons ha informat el Ministeri d'Hisenda en un comunicat. Després de complir amb les 23 fites i els sis objectius, Espanya s'ha situat com el primer estat membre en sol·licitar aquest desemborsament del pla de recuperació de la Unió Europea. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha celebrat ser el "país més avançat" en l'execució dels fons i ha aplaudit la "col·laboració amb totes les administracions". Una vegada s'hagi avaluat que Espanya ha complert satisfactòriament el paquet de fites, la UE desemborsarà els 6.000 milions d'euros, els quals se sumaran als 31.036 milions ja rebuts.

Entre els compromisos ja assolits, el govern espanyol destaca la reforma de la Llei concursal, que preveu un mecanisme de segona oportunitat i que introdueix un procediment especial dirigit a micropimes per reduir la seva duració i cost. En l'àmbit educatiu, un altre punt aconseguit ha estat l'entrada en vigor de la Llei relativa al sistema integral d'FP. Aquesta norma permet regular un règim de formació i acompanyament als professionals per respondre a les competències demandades per les noves necessitats productives i sectorials.

Espanya compleix les fites en l'àmbit educatiu i de seguretat social

Pel que fa a les pensions i la Seguretat Social, l'Executiu remarca que s'han produït avançaments "molt importants" com la reforma en el sistema de cotització de la Seguretat Social dels treballadors autònoms. També subratlla l'entrada en vigor de la Llei de mesures de Prevenció i lluita contra el frau fiscal que equipara Espanya amb els països del seu entorn. En concret, es tracten d'eines per combatre nous tipus de frau associats a les noves tecnologies. Altres compromisos assolits han estat l'avenç en projectes d'I+D+i en el sector de l'automoció per afavorir la transició elèctrica, el finançament de projectes per al foment de la sostenibilitat i la competitivitat en l'agricultura i la ramaderia, així com inversions en el sector pesquer. També el reforç en la lluita contra els incendis forestal i una millora de l'accés a l'IMV.

L'Estat espanyol aconsegueix 121 fites de les 416 marcades

Segons han informat fonts del Ministeri d'Assumptes Econòmics a Europa Press, el govern espanyol ha acordat amb la Comissió Europea estendre el termini de valoració de la documentació presentada un mes més "per facilitar el treball dels equips, tenint en compte que hi ha el període de Nadal". Si s'obté una avaluació positiva, l'Estat espanyol ja hauria complert 121 fites i objectius d'un total de 416, segons han informat en el comunicat.