La polèmica està servida al Congrés dels Diputats. El grup del PSOE ha registrat una esmena al Congrés dels Diputats que blinda i ascendeix l'actual fiscal de l'Estat, Dolores Delgado, quan sigui cessada d'aquest càrrec. El que ho fa encara més singular és que l'esmena ha estat presentada al projecte de reforma de la llei concursal, fruit de la transposició d'una directiva europea, que entre altres coses busca augmentar l'eficiència dels procediments de reestructuració, insolvència i exoneració de deutes. Res a veure llei i esmena.

El punt sis de l'esmena, registrada el passat 16 de març, proposa modificar l'apartat sis de l'article 31 de la llei que regula l'estatut orgànic del Ministeri Fiscal, que queda redactat de la següent manera: "Si el nomenament de la Fiscal General recaigués sobre un membre de la carrera fiscal quedarà en situació de serveis i adquirirà la categoria de Fiscal de Sala del Tribunal Suprem un cop es produeixi el seu cessament".

Des del PSOE justifiquen que "la nova regulació persegueix adaptar l'Estatut del Ministeri Fiscal al nostre país a les previsions del Segon Informe de Compliment de la IV Ronda d'Avaluació del Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (GRECO)", un informe que fa referència a Espanya per a "enfortir l'autonomia i la independència del fiscal general". Sorprèn que s'hagi fet a la llei concursal, quan hi ha una proposta de reforma de l'Estatut Fiscal de Ciutadans en tramitació a la cambra baixa.

Tampoc aquest punt forma part de les recomanacions del GRECO en relació a la Fiscalia. Sí que en formen part altres punts de l'esmena, com el que estableix que les comunicacions entre el govern espanyol i el Ministeri Fiscal "es faran per escrit i de manera degudament registrada en el suport que reglamentàriament es destermini".

Qui ha denunciat primer aquesta maniobra ha estat el Partit Popular. El portaveu a la comissió de Justícia, Luis Santamaría, ha criticat que es tracta d'un "ascens encobert" i un vestit "fet a mida" de l'actual fiscal general Dolores Delgado.

Davant les crítiques de l'oposició, la ministra de Justícia, Pilar Llop, ha defensat que estan "compromesos amb la regeneració democràtica i amb incrementar la qualitat democràtica de les institucions". Ha rebutjat, doncs, que es tracti d'un "vestit a mida", sinó que forma part de les recomanacions del GRECO. "Es tracta d'elevar a categoria de llei el que ja es va fer amb la fiscal Segarra", ha recordat la dirigent socialista. Que està pensat "per a qualsevol persona que sigui fiscal general de l'Estat" per evitar que "treballi sense pressions", amb una "sortida digna".