El número dos de JxCat i excandidat a la investidura, Jordi Sànchez, ja té garantits els seus drets polítics. Així ho considera el Govern espanyol, que defensa que, per tant, ja compleix la resolució de l’ONU que l’instava a adoptar mesures cautelars. En una resposta per escrit al portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, l’executiu argumenta que el jutge Pablo Llarena li permet la delegació de vot al Parlament.

“Cal recordar que Sànchez, en situació de presó preventiva, ha pogut presentar-se a les eleccions autonòmiques, ha obtingut un escó com a diputat, la condició del qual ha adquirit, i el jutge d’instrucció li ha autoritzat per a emetre el seu vot a través d’una altra persona en els plens”, justifica el Govern espanyol en la seva resposta a Campuzano.

 

En aquest sentit, l’Estat conclou que els seus drets polítics, “amb les limitacions inherents” a la presó preventiva, “estan sent garantits”. I afegeix: “El Govern [espanyol] compleix en tot moment amb l’article 25 del Conveni de Drets Humans de les Nacions Unides, així com amb la resta del Conveni”.

Finalment, l’executiu de Rajoy vol recordar que “Espanya és un país profundament compromès amb els drets humans”, i com a mostra fa servir la seva elecció com a membre del Consell de Dret Humans de l’ONU el passat octubre.