El govern espanyol prorroga "l'escut social" fins el 31 d'octubre. L'executiu espanyol allarga les mesures socials per frenar la covid; com la suspensió dels desnonaments, la protecció de les persones més vulnerables a la crisi de la covid i dona una resposta urgent a les famílies amb més dificultats.

Segons fonts del govern espanyol, la pròrroga serà aprovada en el pròxim Consell de Ministres i s'ha acordat en un "treball continu" i coordinat entre tots els ministeris implicats.

De fet, el Consell de Ministres que es produirà el pròxim dimarts donarà validesa a l'extensió de les mesures contingudes en el Reial Decret-llei 8/2021 que expiraven el 9 d'agost per garantir la protecció social de tots els ciutadans.

Escut social

Les últimes conversacions entre el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 i el Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, han conclòs amb l'acord per prorrogar aquest Reial Decret-llei, explica l'agència de notícies.

Entre les mesures de "l'escut social" també figuren l'ampliació del dret al bo social per determinats col·lectius, les mesures urgents per fer front a la vulnerabilitat en l'àmbit de l'economia i l’habitatge, també en matèria de transports.

yolanda diaz ione belarra EPIone Belarra - EFE

Quasi tots els ministres

A això es sumen l’extensió de la consideració com essencials els serveis de protecció i assistència a les víctimes de violència de gènere, la flexibilització temporal de l'ús del fons d'educació i promoció de les cooperatives amb el desig de pal·liar els efectes de la pandèmia; les mesures especials d'ordre jurisdiccional contenciós-administratiu, i la comptabilitat de la pensió de jubilació dels professionals que exerceixen la medicina i la infermeria amb l'acompliment de la seva activitat complerta en la gestió de la situació de crisis sanitària.

Recentment, Ione Belarra, Ministra de Drets Socials, va plantejar a diversos ministeris procedir amb "urgència" a la pròrroga d'aquestes mesures, donat la pandèmia i els seus efectes socioeconòmics. En concret es va dirigir als departaments de Presidència, Justícia, Igualtat, Consum, Transports, Treball, Sanitat, Transició Ecològica, Seguretat Social i Migracions.

Unidas Podemos

Unidas Podemos havia plantejat que "l'escut social" es perllongués fins a finals d'any, en considerar que era "imprescindible" mantenir aquestes mesures per així "garantir una adequada protecció del nombre més gran possible de ciutadans". Sobre tot perquè "segueixen sent necessàries en un moment en el qual moltes persones encara no s'han recuperat dels efectes socioeconòmics de la pandèmia", expliquen fonts d'Europa Press.

Belarra va explicar que estava produint un increment dels indicis acumulats d'incidència i contagi de covid, per tant, la pandèmia "està lluny de desaparèixer".

"Aquesta situació sense dubtes va afectar molt negativament a la campanya de turisme d'estiu, en especial respecte a l'activitat generada per l'arribada de turistes estrangers, amb l'impacte d'índole econòmic i laboral que ja coneixem", ha dit Belarra.

Imatge principal: Vista general del Consell de Ministres. - EFE