Unidas Podemos esmena els seus propis pressupostos de l'Estat. De la mà d'Esquerra i EH Bildu, han presentat una esmena conjunta al projecte de comptes públics amb l'objectiu d'aturar els desnonaments durant la crisi de la pandèmia. Els impulsors justifiquen que volen fer "un pas més enllà" i contemplar "un ventall molt més ampli". En aquests moments, es prohibeixen els llançaments que tinguin el seu origen en la crisi econòmica generada per la pandèmia i volen avançar. De la mateixa manera, l'esmena contempla la prohibició de tallar els subministraments mentre duri l'estat d'alarma.

Les formacions admeten que no ha estat possible, de moment, la participació del PSOE. Després del Consell de Ministres, la portaveu María Jesús Montero ha evitat valorar l'esmena perquè no la coneixia.

Esmena conjunta

L'esmena conjunta ha estat presentada pel portaveu dels comuns Jaume Asens, que ha explicat que la intenció és que aquesta prohibició s'allargui fins al desembre del 2022 i faci "pràcticament impossible que es produeixin" desnonaments. El també president del grup parlamentari d'Unidas Podemos ha constatat la "incoherència" que suposa que, mentre es demanen "sacrificis" als espanyols, se'ls pugui deixar "a la intempèrie" fent-los fora de les seves llars.

A Asens l'han acompanyat Gabriel Rufián i Mertxe Aizpurua. El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha lamentat que en la fotografia d'aquest dimarts "falta un actor importantíssim, espero que de moment, que és el PSOE". En aquest sentit, ha desitjat que els socialistes hi siguin per fer els "pressupostos més socials" i impedir que "es faci fora la gent a puntades de peu de casa seva". També sobre l'absència del PSOE, Jaume Asens ha explicat que hi han parlat i que "entenen" aquesta esmena. "Esperem que durant el tràmit parlamentari podem aconseguir el seu concurs. Ara no ha estat possible, però comparteixen la preocupació", ha conclòs.

L'esmena ha estat presentada públicament minuts abans de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, a La Moncloa. La portaveu i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha evitat valorar aquesta esmena justificant-se que, segons ha dit, no coneixia el text conjunt registrat.

El que fa l'esmena és afegir una nova disposició final al projecte de pressupostos, que modifica el decret 11/2020 que regula aquesta qüestió. La via utilitzada, en el debat de pressupostos, sembla més encaminada a pressionar els socialistes.