El líder d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha assegurat aquest dimarts que l’1-O no es pot perseguir. Davant les acusacions que ha rebut la seva formació per haver acceptat una esmena del PSOE sobre la malversació que pretén castigar fets com el referèndum d’autodeterminació del 2017, el cap de files republicanes a la cambra baixa ha demanat “posar en context” què va passar el Primer d’Octubre de fa cinc anys. Ha afirmat que va ser una via per resoldre un “conflicte polític”. “Vehicular el desig de dos milions de persones a Catalunya que voten de forma reiterada una opció política com l’independentisme no és delicte”, ha assegurat, a més d’afirmar que “a Catalunya ningú no ha deixat de ser independentista per molt que li hagin dit que l’1-O era corrupció”.

D’altra banda, Rufián no ha parlat sobre si la reforma del delicte de malversació pactada entre Esquerra Republicana i el PSOE podria beneficiar els líders independentistes que ja van ser condemnats per aquest delicte o futurs supòsits, com un hipotètic judici a Carles Puigdemont. “No puc assegurar què poden fer Marchena i companyia”, ha afirmat, a més d’opinar que “resulta curiós que es responsabilitzi als polítics de les interpretacions capcioses” que fan els jutges espanyols sobre les lleis. Segons Rufián, una part del poder judicial li ha declarat la guerra al polític. “A mi com a demòcrata em preocupa perquè van començar amb els independentistes i els següents seran sindicalistes, feministes i periodistes”.

 

En una roda de premsa al Congrés dels Diputats, Rufián ha estat preguntat sobre el referèndum d’autodeterminació que proposa ara Esquerra Republicana. El portaveu dels republicans a la cambra baixa s’ha negat a posar data a una possible consulta que seguís la via Montenegro, però ha deixat ben clar que, si fos per ell, se celebraria “demà mateix”. “Els terminis, en política, els carrega el diable”, ha afirmat. També ha estat preguntat sobre el fet que aquesta proposta de referèndum aparegui quan ja queda poc perquè acabi la legislatura. “Nosaltres mai no som els responsables que una negociació es faci a l’últim minut; és una mala manera que un acord surti”, ha dit, a més d’assenyalar al PSOE: “Són les seves formes, temps i maneres”.

Dit això, Rufián ha tret pit que els republicans hagin fet una proposta concreta de referèndum per a Catalunya, assegurant que “en aquest país s’ha dit durant molt temps que nosaltres no proposàvem”. Així mateix, ha instat l’espanyolisme a fer una “contraproposta” a l’opció que ha plantejat el partit d’Oriol Junqueras, assegurant que s’ha demostrat que la judicialització del Procés no ha servit per a resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya.