El govern espanyol es prepara per declarar aquest diumenge l'estat d'alarma, en un Consell de Ministres extraordinari, després que s'ho hagin demanat deu Executius autonòmics --sis d'ells, del PSOE--, amb l'objectiu de tenir cobertura jurídica suficient per endurir les restriccions de mobilitat i poder fer front a l'increment de contagis de Covid-19, segons informen Europa Press fonts governamentals.

El cap de l'Executiu va afirmar aquest divendres al migdia, en una declaració institucional des de La Moncloa, que està disposat a adoptar les mesures que faci falta per doblegar la corba de contagis. En el seu missatge, també va tornar a instar a les regions que es troben en situació d'alt risc a què sol·licitessin l'aplicació de l'estat d'alarma per poder doblegar la corba.

Qui demana l'estat d'alarma?

Després d'advertir de la gravetat de la situació, a les 11.00 hores d'aquest dissabte ja li han demanat que fes aquest pas País Basc, Catalunya, Cantàbria, les comunitats governades pel PSOE d'Astúries, Extremadura, La Rioja, Navarra, Castella-La Manxa i el País Valencià, així com la ciutat autònoma de Melilla.

De moment cap comunitat autònoma governada pel PP no ha sol·licitat la declaració de l'estat d'alarma, encara que per exemple Castella i Lleó sí que ha recorregut a mesures dràstiques com el toc de queda, i Madrid ha prohibit les reunions entre no convivents durant la nit.

El govern espanyol no necessita el vistiplau del Congrés per aprovar l'estat d'alarma, però sí per prorrogar-lo més enllà dels 15 dies de vigència inicial. Per això, el ministre de sanitat, Salvador Illa, va tornar a fer aquest divendres una clara crida al PP perquè garanteixi el seu suport per prorrogar aquest instrument i a poder garantir així una cobertura jurídica apropiada per a mesures com el toc de queda. De moment, l'Executiu ja s'ha assegurat el suport de Ciutadans.

Més d'un milió de contagis

La xifra global de contagis a Espanya ja supera el milió --en concret, s'eleva ja a 1.046.132 des de l'inici de la pandèmia--, i aquest divendres les comunitats autònomes van notificar al Ministeri de Sanitat 19.851 nous casos de COVID-19, 8.293 en les últimes 24 hores, el que suposa un ascens respecte als 7.953 diagnosticats aquest dijous.

El president del govern espanyol es troba aquest dissabte a Roma amb motiu de la seva audiència amb el Papa Francisco al Vaticà. Encara que fa dues setmanes va delegar en la seva vicepresidenta primera, Carmen Calvo, el Consell de Ministres extraordinari que va declarar l'estat d'alarma "territorialitzat" per restringir la mobilitat a la Comunitat de Madrid, ara ha preferit esperar a diumenge per presidir ell mateix la reunió.

El cap de l'Executiu espanyol ha afirmat aquest divendres des de Moncloa que està "llest" per adoptar les mesures que siguin necessàries i ha tornat a instar a les comunitats autònomes que es troben en risc "extrem" a sol·licitar la declaració de l'estat d'alarma quan el considerin necessari per continuar lluitant contra la pandèmia.