La situació és “molt greu” i cal actuar de forma contundent per a evitar un segon confinament domiciliari. Així ho ha advertit el president espanyol Pedro Sánchez en una declaració institucional des de La Moncloa aquest divendres. Per això, ha dit, cal prendre “totes les mesures necessàries” des de les administracions i que els ciutadans facin “un parèntesis” amb la màxima “disciplina social”. L’objectiu, ha reblat, ha de ser rebaixar la incidència per sota dels 25 casos per cada 100.000 habitants. En aquests moments es troba a 348 al conjunt d’Espanya. Les mesures corresponen a les comunitats. Algunes, com Madrid o Castella i Lleó, ja han decidit aplicar tocs de queda. Sánchez no hi ha fet referència, però sí a l'estat d'alarma en casos extrems, previst en el document aprovat per la Interterritorial.

El president espanyol ha arrencat la seva declaració advertint sobre la preocupant situació de la segona onada, que no es limita a Espanya, sinó que és una realitat a tot el continent. Ha posat en relleu les mesures que han pres i continuen prenent les diferents comunitats. Ha evitat parlar del toc de queda, però s’ha referit a les restriccions a la mobilitat nocturna que s’estan adoptant avui en alguns territoris. “Estem llestos per a prendre totes les mesures necessàries per frenar els contagis causant el menor dany econòmic possible i les menors restriccions possibles”, ha assegurat. Però no ha anunciat cap mesura, que segons ha insistit pertoquen a les comunitats.

“Resulta evident que la propagació no s’ha aturat. Em toca exposar la realitat sense adorns: la situació és greu”, ha diagnosticat Pedro Sánchez. Per això, a banda de les mesures que adoptin de forma quirúrgica i precisa les administracions, ha insistit de forma continuada en la necessitat de “disciplina social” per part dels ciutadans. “No hi ha altra solució, no hi ha altra alternativa; si reduïm la mobilitat i els contactes, estarem reduint la probabilitat que es propaguin els contagis”, ha avisat. Ha posat el focus en les reunions socials i familiars, i a l’oci nocturn, que cal “limitar al màxim”. Només així podrem evitar retornar a un confinament domiciliari.

“Les pròximes setmanes i mesos seran molt durs”, ha advertit el president del govern espanyol, que no obstant això ha recordat que “comptem amb l’experiència d’haver doblegat la corba un cop”. Ara es pot fer “amb menys sacrificis” si hi ha actuacions contundents i disciplina social. “Hem d’aconseguir baixar la incidència per sota de 25. Tenim molt camí per davant, però com a la primera onada ho aconseguirem amb la màxima disciplina social”, ha reiterat.

Les dades

El mandatari espanyol ha fet un repàs de les dades. La primera xifra, demolidora: “Hem arribat a duplicar els casos notificats en el pitjor dia de la primera onada”. Tot i això, ha subratllat que si abans es detectaven el 10%, ara es diagnostiquen el 70%. També ha avisat que, si bé el recompte oficial situa en un milió de contagis, l’estudi de seroprevalença situa els positius per sobre dels tres milions. “La situació no és comparable al 14 de març quan ens vam veure obligats al confinament domiciliari. Volem evitar arribar a aquest punt”, ha assegurat Sánchez.

Illa ho deixa en mans de les comunitats

Des de Castella i Lleó, que també ha demanat el toc de queda, Salvador Illa ha deixat en mans de les comunitats autònomes l’aplicació del toc de queda sempre que es circumscrigui únicament als seus territoris. En un gir argumental, el ministre de Sanitat ha aclarit que només el toc de queda generalitzat, per a tot l’Estat, requeriria de l’aplicació de l’estat d’alarma. “Les comunitats tenen el seu marc competencial i l'exerceixen”, ha assegurat. Aquest canvi de parer arriba després que ahir l’Estat i les autonomies decidissin ajornar el cobrefoc per manca de consens i també a l’espera d’un informe jurídic que dictaminés si calia o no l’estat d’alarma.