El govern espanyol no descarta que aquest cap de setmana es reuneixi un Consell de Ministres extraordinari per declarar l'estat d'alarma, segons han informat fonts de l'Executiu a la Cadena Ser i TVE. L'anunci arriba després que aquest divendres diverses comunitats, entre les quals Catalunya, hagin demanat que es decreti aquest estat per poder aplicar el toc de queda i intentar reduir la corba de contagis de Covid-19.

Segons algunes fonts, el Consell de Ministres extraordinari podria ser diumenge. El govern de Pedro Sánchez està en contacte permanent amb la resta de presidents i espera que la decisió pugui prendre's amb l'acord del Partit Popular, que governa en algunes comunitats.

"Llestos per aprovar totes les mesures necessàries"

Fonts de l'Executiu subratllen que Pedro Sánchez ha dit expressament que estan "llestos per aprovar totes les mesures necessàries" amb l'objectiu d'evitar un segon confinament perquè "les comunitats demanin l'estat d'alarma". I així ha sigut durant aquesta tarda, quan diverses comunitats com el País Basc, Castella i Lleó, Astúries, Extremadura, La Rioja i la ciutat autònoma de Melilla han demanat expressament que es declari l'estat d'alarma. Des de l'executiu central estan a l'espera de més peticions.

pedro sanchez declaració institucional - Efe

El president Pedro Sánchez durant la declaració institucional per la segona onada de coronavirus. / Efe

En una declaració institucional, Sánchez ha advertit aquest divendres que la situació del coronavirus és “molt greu” i cal actuar de manera contundent per evitar un segon confinament domiciliari. El president espanyol ha dit que cal prendre “totes les mesures necessàries” des de les administracions, i especialment correspon a les comunitats.

L’objectiu, ha remarcat, ha de ser evitar un segon confinament domiciliari i rebaixar la incidència per sota dels 25 casos per cada 100.000 habitants. En aquests moments es troba a 361,66 al conjunt d’Espanya.